Društvene mreže · Internet

Zbog društvenih mreža potrebni novi kodeksi ponašanja

Prema istraživanju koje je Intel naručio za područje Evrope, Bliskog istoka i Afrike, tehnologija je danas sveprisutna te se pojavila potreba za novim kodeksom ponašanja. Većina ispitanika, čak 61 posto, smatra da bi trebala postojati pravila ponašanja koja bi određivala korišćenje mobilnih uređaja u javnosti.

Ta želja za mobilnim bontonom itekako se odnosi i na društvene medije, temelj velikog dela saobraćaja na mobilnim uređajima, i to zahvaljujući raznovrsnim kršenjima pravila pristojnog ponašanja, stoji u Intelovom saopštenju za javnost.

Kao najneprihvatljiviji prekršaji navode se korišćenje tuđeg korisničkog naloga za objavljivanje šaljivih materijala, preterano otkrivanje ličnih informacija i označavanje ne baš laskavih fotografija prijatelja.

Većina ljudi neće zameriti ako za vreme kafe sa njima bacite pogled na svoj status na Facebooku ili ako ponesete prenosni računar na vikend-putovanje, samo 7 posto ispitanika smatra takvo ponašanje neprimerenim. Porodična trpeza  navedena je kao najnepoželjnije mesto za korišćenje mobilnih tehnologija, bez obzira na to je li reč o pametnim telefonima ili prenosnim računarima.

One thought on “Zbog društvenih mreža potrebni novi kodeksi ponašanja

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Boze, postadose drusvene grupe isto sto i drustvene mreze, slicno sto i telefonske mreze (fiksne i mobilne) ili informaciono-komunikaciona mreza “Internet”. Strasno! Zaboravilo se na klasican moral i etiku (mozda se uskoro stvori mrezni moral i etika).

Leave a Reply