Internet

Zloupotreba priče o videu novinarke Erin Andrews

Britanska kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka, Sophos, je upozorila sve korisnike Interneta na web sajtove koji tvrde da se na njima nalaze kontraverzni video snimci nage ESPN reporterke Erin Andrews.

Ime ove novinarke je zloupotrebljeno s obzirom da je trenutno aktuelna priča smeštanja i osuđivanja Majkla Davida Barneta na dve i po godine zatvora zbog uhođenja i tajnog snimanja američke sportske novinarke kroz špijunku na vratima njene hotelske sobe.

Hakeri su zloupotrebili interesovanje ljudi za ovaj “video” (koji je trenutno šesti na listi najtraženijih stvari na webu). Kreirali su web stranice na koje su postavili linkove koji navodno vode do videa. Kao što možete i pretpostaviti, linkovi u stvari predstavljaju zamke kreirane da zaraze i spemuju korisnike.

“Ukoliko posetite sajtove koji sadrže “Erin Andrews Peephole Video” možete biti izloženi malveru kao što je na primer lažni anti-virus, ili spamu ili drugim vrstama prevara,” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos.

Kao i web stranice, postoji i veliki broj preuzimanja priloga sa YouTube-a koji tvrdi da sadrži slike kontraverznog video snimka. Kada se taj prilog/video pusti, videće se samo poruka koja objašnjava da se zbog autorskih prava ne može prikazati video, ali da se ipak klikne na link koji će voditi dalje do nekog drugog web sajta i tako u nedogled.

Demonstraciju ovog slučaja hakerske zloupotrebe možete pogledati u nastavku:

Leave a Reply