Internet

Zloupotrebe Wikipedije za besplatno reklamiranje

Firme i pojedinci sve češće pokušavaju da zloupotrebe najpopularniju onlajn enciklopediju. Pokušaji da se namerno prokrijumčare neistine postoje i na srpskoj verziji ovog sajta.

Šta da radite ako se na Vikipediji objavi negativan članak o vama ili vašoj firmi? Pa za početak možete jednostavno da ga prepravite.

Tako se bar, sudeći po knjizi nemačkog novinara Marvina Oponga, ponaša sve više kompanija koje na taj način zloupotrebljavaju Vikipediju. I na srpskom ogranku prve otvorene onlajn enciklopedije postoje slični pokušaji, istina u značajnoj manjoj meri nego na engleskoj ili nemačkoj verziji.

wikipedia

Glavni nedostatak Vikipedije je, paradoksalno, upravo ono što predstavlja njenu najveću snagu i glavnu prednost – činjenica da je reč o otvorenoj enciklopediji u čijem pisanju može da učestvuje svako. Naravno „viki zajednica“ kontroliše članke i ispravlja slučajne ili namerne greške i neistine. Problem je u tome što je te nedostatke sve teže uočiti. Novinari na Zapadu već dugo ukazuju da neke kompanije plaćaju ljude koji veoma vešto pišu članke o njima na Vikipediji koji naizgled sasvim odgovaraju pravilima ove onlajn enciklopedije. Jedino što, na primer, izostave ili obrišu poneku činjenicu koja im ne ide u prilog. Opong je u svoj knjizi naveo primer članka o koncernu „Dajlmer“ iz kojeg je nestao podatak o tome da je ova firma tokom Drugog svetskog rata koristila radnike koji su dovedeni na prisilni rad. Promena je, tvrdi Opong, izvršena sa IP adresa koje pripadaju ovoj kompaniji.

Leave a Reply