IT

„Zeleni” transformator radi sa biljnim uljem

Novi transformator koji je predstavila kompanija Siemens koristi izolacionu tečnost koja se zasniva na biljnom ulju. Ulje ne samo da je potpuno biorazgradivo, već takođe i mnogo manje zapaljivo u odnosu na mineralno ulje koje se obično koristi. Kao rezultat, podstanice transformatora će sada biti u mogućnosti da snabdevaju strujom rešetku, istovremeno poštujući striktne ekološke regulative. Novi transformator je takođe pogodan za upotrebu u oblastima koje zahtevaju poštovanje regulativa u vezi sa vatrom, kao što su veliki gradovi. Virtualni prototip, spreman za tržište, trenutno je u procesu testiranja sa uslugom EnBW. Ovaj zeleni transformator je najnoviji primer Siemens-ove stalne posvećenosti razvijanju ekoloških proizvoda. U prošloj fiskalnoj godini, kompanija je ostvarila prihod od 17 milijardi evra, samo od svog ekološkog portfolija.

Cilj transformatora je da poveća ili smanji naizmeničnu voltažu u podstanici u skladu sa zahtevima, kako bi se na primer, prenosila struja sa niskim gubicima na daljinu, a preko visoko voltažnih transmisionih linija. Za vreme ovog procesa transformator postaje vreo, i ova vrelina mora da se eliminiše uz pomoć tečnosti za hlađenje. U prošlosti, u ovu svrhu su se koristila mineralna ulja, budući da su ona dobar elektroizolator, a takođe imaju i visoku termičku provodljivost. S druge strane prilično su zapaljiva i minimalno biorazgradiva.

Nasuprot tome, izolaciona tečnost koja se koristi u novom Siemens-ovom transformatoru se pravi od prirodne estarske tečnosti, bazirane na biljnom ulju, kao što je ulje repice, soje i suncokreta. Ovo tečnosti daje znatno višu temperaturu paljenja i čini je potpuno biorazgradivom. Štaviše, dodeljena joj je klasifikacija nula, koja se odnosi na rizik od vode, što znači da je takođe pogodna za upotrebu u oblastima u kojima se moraju primenjivati stroge ekološke restrikcije. EnBW testira takođe koliki je termički i električni kapacitet prototipa pod stalnim naporom, budući da se biljno ulje može u velikoj meri razlikovati od mineralnih ulja u nekim od svojih svojstava.

Kao dodatak, transformator je hermetički zatvoren kako bi se sprečilo da kiseonik iz atmosfere dospe u kontakt sa izolacionom tečnošću i da stvori negativan uticaj na njena električna svojstva. Ovo produžuje servisni život transformatora, povećava kapacitet njegovog opterećenja, i stoga smanjuje glavne zahteve troškova za onog ko rukuje njime.

Leave a Reply