IT

30 godina „Sveta kompjutera”

Najtiražniji i najstariji srpski časopis o kompjuterima slavi 30 godina postojanja. Prvi broj izašao je 1984. godine u vreme velike popularnosti malih kućnih kompjutera.

Tematika časopisa menjala se upravo onako kako su se menjale okolnosti na računarskom tržištu. U tri decenije dugoj tradiciji časopisa na polju tehnologije dogodilo se mnogo toga: pojava „ozbiljnih” pi-si računara, sve masovnije korišćenje kompjutera za posao, a ne samo sa zabavu, pojava interneta, a zatim i brži pristup društvenoj mreži, što je dovelo do eksplozije korišćenja interneta. Poslednjih godina osim računara, internet je prisutan i na tabletima, mobilnim telefonima…

svet komjutera

Misija „Sveta kompjutera” sve to vreme bila je da mlade uputi u nove tehnologije i korišćenje računara. Statistika pokazuje da se većina čitalaca ovog magazina odlučuje za studiranje na informatičko-komunikacionim ili nekim drugim tehničkim smerovima fakulteta. Svet kompjutera svesno dozvoljava da ga takvi, malo „previše naučeni” čitaoci prerastu, zadržavajući sadržaj magazina na nivou stručnosti koji će zadovoljiti sve od početnika do već pomalo zagriženih ljubitelja računarskog sveta. Na sreću, stalno dolaze nove mlade generacije koje postepeno otkrivaju magični svet računara.

U eri elektronskih komunikacija, društvenih mreža, brzih onlajn medija „Svet kompjutera” nudi kvalitetne sadržaje kakvih nigde nema, a pogotovu ne na internetu gde se svaka pročitana informacija zaboravi za pet minuta. „Svet kompjutera” se čita polako, od korica do korica, a čitalac svesno ili nesvesno biva „uvučen” u sadržaj. Bez obzira na to da li se radi o hardveru, softveru, internet temama, mobilnim uređajima ili igrama, ovaj magazin nudi kvalitetne i proverene informacije, za svakog po nešto.

Posle 30 godina „Svet kompjutera” je narastao u magazin koji se ceni, puno čita i mnogo puta ide iz ruke u ruku. Prema istraživanjima agencija za praćenje tržišta, svako izdanje ovog mesečnika pročita blizu 200.000 zainteresovanih. I po prodatom tiražu Svet kompjutera je ubedljivo najtiražniji kompjuterski magazin u Srbiji.

Leave a Reply