IT

1,4 milijarde dolara kazne za Microsoft

Evropska Unija novčano je kaznila američkog softverskog giganta, kompaniju Majkrosoft jer se nije povinovao merama koje su mu ranije nametnute zbog monopolskog ponašanja.

Majkrosoft će sada morati da plati rekordnu kaznu od 1.4 milijarde dolara jer nije postupio pod odluci Evropske komisije iz 2004 godine koja ga je kaznila zbog zloupotrebe položaja na tržištu.

U odluci Evropske komisije se navodi da je američka firma kriva zato što konkurentskim proizvođačima softvera nije dostavila glavne softverske kodove neophodne za proizvodnju programa i drugih proizvoda koji su kompatibilni Majkrosoftovom operativnom sistemu Vindouz.

Majkrosoft je već bio novčano kažnjavan; prvo sa 497 miliona evra 2004. godine a potom i 2006. sa 280 miliona evra.

Majkrosoft je, kažu u Evropskoj komisiji, prva kompanija koju je ovo telo Evropske unije, tokom pedesetogodišnje primene antimonopolskih mera, moralo da kazni zbog neizvršenja prethodno donetih odluka.

Majkrosoft je prošle nedelje saopštio da će dostupnijom očiniti tehnologiju za izradu nekoih od njegovih vodećih programa kako bi omogućio da lakše funkcionišu sa rivalskim proizvodima.

Leave a Reply