IT

18-ogodišnji “Botnet king”

Osamnaestogodišnji Novozelanđanin, Owen Thor Walker, je optužen za 6 tačaka za počinjena krivična dela sprovedena u periodu od 30. januara 2006. do 28. novembra 2007. kada je i uhapšen. Walker, je optužen za vođenje “sajber bande” koja je uticala na 1,3 miliona kompjuterskih korisnika širom sveta u tom periodu. Instaliranjem totalno nepotrebnog adware-a, korisničke računare su uključivali u mrežu Zombi računara koje su koristili u svrhe ostvarivanja finansijske dobiti.

Owen Thor WalkerWalker, koji je koristio “AKILL”, “Snow Whyte” i “Snow Walker”, je izjavio, da je lično zaradio skoro 40,000 novozelandskih dolara (otprilike 31,000 američkih dolara) od stvorene mreže zombi računara. U vreme njegovog hapšenja, mediji širom sveta su ga proglasili za Kralja zombi mreža (“botnet king”).

Sudija Arthur Tompkins, koji će predsedavati suđenjem, je izjavio da je zatvorska kazna previše stroga s obzirom na Owenove mlade godine i Aspergerov sindrom od koga pati. Umesto zatvora, sudija će uzeti u obzir kazne udaljavanja od kuće, osudu na društveno koristan rad i novčanu kaznu za učinjeno delo. Walker je pušten uz plaćanje kaucije, da se brani sa slobode. 28. maja 2008. godine, Walker ima obavezu da se pojavi na sudu za sprovođenje nastavka suđenja.

Blaga kazna ili ne? Ove stvari ostavljamo sudiji Tompkinsu da presudi. Nama ostaje samo pitanje u vazduhu – Da li je i naš računar zaposednut nečijom kontrolom? Da li je naš računar – Zombi računar? Zombie računari se koriste od strane hakera kako bi lansirali denial-of-service napade, širili spam poruke ili krali poverljive informacije, bez našeg odobrenja ali i znanja.

SophosLabs procenjuje da više od 99% svog spema danas, potiče sa zombi računara. Sophos ZombieAlert™  savetuje svoje korisnike da kada primete da je nađen računar koji šalje spam ka Sophos-ovoj globalnoj mreži spam zamki, da pošalju upozorenje svojim korisnicima ako je njihova IP adresa izlistana na Domain Name server block listi ili black listi (DNSBL). Ova informacija pomaže korisnicima da lociraju, uklone i zaštite sisteme od nekih budućih nelegalnih akcija.

Leave a Reply