IT

3 medalje za naše učenike na olimpijadi iz informatike na Tajvanu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su učenici iz naše zemlje osvojili dve srebrne i jednu bronzanu medalju na 26. međunarodnoj olimpijadi iz informatike, koja je prošle nedelje održana na Tajvanu.

 

U saopštenju se navodi da je Dimitrije Erdeljan osvojio srebrnu medalju sa 399 poena, Marko Stanković srebrnu medalju sa 391 poenom, a Ivan Stošić bronzanu medalju sa 280 osvojenih poena.

Ovo takmičenje se, od 1989. godine, održava svake godine, a ovaj put je okupilo 311 takmičara iz 81 zemlje, pri čemu su dodeljene i 32 zlatne, 52 srebrne i 69 bronzanih medalja.

Pred takmičare se kao zadaci postavljaju algoritamski problemi koje oni treba da reše koristeći se tehnikama programiranja.

taiwanNakon što takmičari završe zadatke, automatizovan sistem ocenjivanja testira programe na takozvanim test primerima, koji su nepoznati takmičarima pre završetka rada.

Broj poena koje takmičar dobije zavisi isključivo od toga koje primere njegov program može uspešno da reši.

Svaki od takmičara radi šest zadataka, a svaki zadatak nosi maksimalno 100 poena, tako da je 600 poena maksimum koji može da se osvoji.

Pravila za osvajanje zlata, srebra i bronze određuju se tako da gotovo polovina učesnika dobije neku od medalja, a da odnos između broja ovih medalja bude što bliži, zapravo 1:2:3.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je čestitke svim takmičarima, njihovim nastavnicima, kao i školama, na učešću i postignutom rezultatu.

Rang-lista sa svim učesnicima na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike 2014. može se pogledati na internet stranicihttp://stats.ioinformatics.org/results/2014.

Svi zainteresovani učenici, nastavnici i drugi ljubitelji programiranja, probleme koje su takmičari rešavali mogu naći na internet straniciwww.ioi2014.org/index.php/competition/contest-tasks.

Leave a Reply