IT

35% kompjutera ima barem jedan nelegalan program

Software piracy rate by region. Source: BSA.
Softverska piraterija prema regionima
Izvor: BSA.

Dozvoljavajući da se aktiviraju i koriste nelegalni softveri na poslovnim mrežama, kompanije dovode u opasnost sigurnost i produktivnost svog poslovanja. Business Software Alliance (BSA) je otkrila da više od trećine kompjutera širom sveta koristi piratski softver.

Prema rezultatima istraživanja, 35% ukupnog broja kompjutera u svetu koristi najmanje jedan nelegalan program. U najgore prestupnike spadaju kompjuterski korisnici u Kini i Rusiji (sa preko 80% kompjutera koji imaju piratski softver). Sophos-ovi stručnjaci ukazuju na to da piratski softveri mogu da ostave poslovne mreže otvorene za napade sajberkriminalaca i da im obezbede dodatne ulaze kako bi zarazili kompjutere ili “ukrali” poverljive podatke.

Sa piratskim softverima je jednostavno nemoguće pratiti zaposlene dok preuzimaju dokumente sa web sajtova i tim procesom ugrožavaju sigurnost mreže. Takođe se piratske verzije softvera ne mogu obskrbiti sa sigurnosnim zakrpama od novih opasnosti poput virusa, crva, spajvera i sl. Uskraćena je i tehnička podrška svakom ko poseduje piratski softver. Prema Sophos-u, upotreba piratskog softvera može da ima ozbiljnog uticaja na mrežnu infrastrukturu, smanjenje vrednosnog opsega i mrežnih resursa.

BSA je organizacija koja se bavi promovisanjem bezbednog i legalnog digitalnog sveta i predstavlja glas svetske komercijalne industrije softvera. Osnovana je 1988.godine, i ima programe u više od 80 zemalja širom sveta.

Detaljnije informacije o BSA možete dobiti na zvaničnom sajtu ove organizacije: www.bsa.org/serbia

Leave a Reply