IT

52 odsto evropskih kompanija spremno je da uloži u dodatnu zaštitu finansijskih transakcija

Prema istraživanju koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International u 2014. godini, 52 odsto kompanija u Evropi spremno je da investira u softver specifično dizajniran za zaštitu finansijskih transakcija, koji koristi komponente instalirane u sopstvenoj infrastrukturi ili one koje obezbeđuju nezavisni proizvođači.

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab, sigurnost platnih podataka i finansijskih transakcija veliki su prioritet za preduzeća: trećina kompanija (34%) stavlja zaštitu ovih informacija na vrh liste priorita IT menadžmenta u dolazećoj godini, a gotovo polovina ispitanika (41%) veruje da njihova kompanija treba da posveti više pažnje obezbeđivanju finansijskih transakcija. Veće kompanije su spremnije da ulože u najbolju sigurnosnu tehnologiju: među preduzećima sa više od 5.000 zaposlenih, 62 odsto kompanija izjavilo je da je spremno da plati više za prvoklasno sigurnosno rešenje, u poređenju sa 49 odsto manjih preduzeća.

Istraživanje takođe ističe koliko često sajber-kriminalci kompanijama kradu finansijske podatke: 33 odsto preduzeća koja su izgubila podatke u sajber-napadima izjavilo je da su im bili ukradeni platni podaci. 32 procenta ispitanika smatra da je to najgori mogući tip podataka koji može biti ukraden. A izgleda da je strah opravdan: eksperti kompanije Kaspersky Lab nedavno su otkrili kampanju koja cilja na klijente jedne velike evropske banke, u kojoj prevaranti presreću finansijske podatke klijenata. Za samo nedelju dana oni su ukrali više od pola miliona evra sa različitih računa banke. U današnje vreme, za preduzeća je takođe važno da razmisle o zaštiti za više platforma jer, prema istraživanju, 40 odsto preduzeća obavlja osetljive transakcije preko mobilnih uređaja.

„Klijenti su voljni da ulože u zaštitu svojih transakcija, a učestalost krađe finansijskih podataka prikazana u našem istraživanju još jedan je razlog zašto je efikasna zaštita vredna investicije. Pružaoci finansijskih usluga trebalo bi da sprovedu integrisano sigurnosno rešenje koje obezbeđuje proaktivnu prevenciju prevara kako bi povećali efikasnost i optimizovali iskustvo svojih klijenata. Ovi nivoi zaštite omogućiće pružaocima finansijskih usluga ne samo da izbegnu gubitak novca i reputacije kao rezultat gubitka podataka, već i da ostvare dodatnu zaradu privlačenjem novih klijenata i ponudom vrhunske usluge postojećim korisnicima, što će ih razlikovati od drugih“, rekao je Ros Hogan, globalni direktor sektora za prevenciju prevara u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi omogućila takvu vrstu bezbednosti, kompanija Kaspersky Lab razvila je platformu Kaspersky Fraud Prevention za finansijske kompanije i kompanije za elektronsku trgovinu. Ona može da zaštiti bilo koji uređaj koji klijent koristi, bilo da je u pitanju uređaj sa operativnim sistemom Windows, Mac, iOS, Android ili Windows Phone, i može da detektuje ilegalne transakcije u okviru kompanijine infrastrukture. Pored toga, platforma uključuje informatičke usluge i alate koji omogućavaju ovim kompanijama da razviju snažnu odbranu od sajber-prevara u sopstvenim sigurnosnim mobilnim aplikacijama uz podršku naprednih tehnologija kompanije Kaspersky Lab.

Leave a Reply