Connect 01
Događaji · IT

850 IT stručnjaka iz Jugoistočne Evrope okupili su se na Cisco Connect 2013 konferenciji

Internet budućnosti, data centri i mobilnost glavne teme događaja

Cisco Connect 2013, najveća konferencija u oblasti networking-a u regionu  otvorena je danas u Dubrovniku. Cisco ®, svetski lider u oblasti IT-a i umrežavanja, ovaj događaj organizuje po prvi put na regionalnom nivou okupljajući 850 IT stručnjaka i poslovnih lidera iz devet zealja.

Connect 02

U svom pozdravnom govoru, Peter Hajdu, generalni direktor kompanije Cisco za jugoistočnu Evropu, podelio je svoje viđenje o ključnim ekonomskim i poslovnim tokovima u regionu. “Nekoliko kompanija gradi svoje prisustvo u regionu i one se pojavljuju kao regionalni igrači – ne samo u IT-u, već i u oblasti telekomunikacija, bankarstva, osiguranja i proizvodnje. Cisco Connect ima za cilj da na jednom mestu okupi IT stručnjake i poslovne lidere iz cele jugoistočne Evrope da razgovaraju o razvoju tehnologija u sadašnjosti i budućnosti, i njihovom uticaju na poslovanje. ”  izjavio je Peter Hajdu. Tokom prezentacije, on je takođe naveo CCIE (Cisco Certified Internet Expert) zajednicu u jugoistočnoj Evropi, koja danas broji više od 160 stručnjaka. Oni drže najviši nivo i najprestižniji sertifikat umrežavanja u IT industriji. “CCIE Program je odličan primer razmene obrazovanja i znanja, za dobrobit čitavog regiona,” – dodao Hajdu.

Centralna tema Cisco Connect-a 2013 je Internet budućnosti. Širenje mobilnih uređaja, cloud-a i virtuelizacija resursa su trendovi na koje nije samo uticao IT, već svi segmenti  kompanijskog poslovanja, uključujući proizvodnju, prodaju, finansije, ljudske resurse, logistiku i drugo. A ovo je tek početak.

Connect 01

Jožek Gruškovnjak iz Cisco Internet Business Solutions Group govorio je o deset tehnoloških trendova koji menjaju svet, uključujući i  cloud, mobilnost, big data, nove i moćne uređaje, trend korićenja ličnih mobilnih uređaja, kao i Internet Svega. Cisco procenjuje da danas 99 odsto stvari u fizičkom svetu još uvek nije povezano. Kako se sve više i više uređaja, senzora, stvari, podataka, ljudi i procesa povezuje na Internet, količina i vrednosti informacija dobijenih putem ove veze eksponencijalno raste. Na osnovu njih mogu da se stvaraju nove usluge, aplikacje kao i nove vrste odluka.

 

Ove godine, platinum partner Cisco Connect-a je Intel korporacija, najveća kompanija za proizvodnju poluprovodnika na svetu. Saradnja između kompanije Cisco i Intela predstavljena je u Intelovoj  Mobility and Data center prezentaciji, pokazujući kako mobilni uređaji  zavise od internet infrastrukture i data centara. Intel je takođe istakao kako Murov zakon – činjenica da se broj tranzistora koji mogu da stanu na određenu površinu silicijuma udvostručuje svake 2 godine – uvodi dramatične promene u kompjuterskoj tehnologiji i omogućava nove poslovne mogućnosti i poslovne procese.

Tokom 2 dana konferencije, učesnici mogu da biraju među okvirno 60 prezentacija u 6 odeljaka za Biznis i Tehnologiju, uključujući i data centre i virtuelizaciju, provajderske servisne mreže, saradnju, video i core tehnologije, isporučene od strane Cisco eksperata i partnera iz Cisco Jugoistočnoj Evrope, kao i iz cele Evrope i sveta. U organizaciji Cisco Connect SEE, Cisco-u se pridružilo nekoliko njegovih partnera, uključujući Com.4T, CS Computer Systems, NetApp, Panduit i Verso, kao zlatni partneri konferencije, i EMC kao tehnološki partner.

Leave a Reply