IT

a IDC-ju povoljni ekonomski faktori stimulišu IT potrošnju u Srbiji u 2007.

IT tržište u Srbiji poraslo je 30% godinu na godinu u SAD dolarima u 2007., stimulisano rastom privrede, strukturalnim reformama, privatizacijom, smanjenjem poreza i prilivom stranih direktnih investicija (FDI). U skladu sa nedavnim IDC izveštajem, ukupna potrošnja na hardver, softver i IT usluge u Srbiji dostigla je skoro $751 milion u 2007. Međutim, mereno u lokalnoj valuti, tržište je zabeležilo skromni rast na godišnjem nivou od 12%, usled slabljenja dolara.

„IDC očekuje da će IT potrošnja u Srbiji rasti dinamično u srednjeročnom periodu. Uprkos niskoj bazi, potrošnja je pokretana privredom koja se širi, strukturalnim reformama, prilivom stranih direktnih investicija, privatizacijom, ubrzanom približavanju zemlje EU i nekolicini predviđenih inicijativa za IT investiranje,“ kaže Atila Madai, analitičar istraživanja, IDC Adriatic. „Stopa prosečnog rasta, međutim, zavisiće od sposobnosti prodavca da se izbore sa političkim pritiscima koji predstoje zemlji.“

IT potrošnja u Srbiji 2007. dostigla je $102 po glavi stanovika. Potrošnja u Srbiji bila je 11,5% od prosečnih EU27 ($866) – iza Slovenije ($455) i Hrvatske ($276), blizu Bugarske (%120), i nešto malo ispred Rumunije ($96). Ipak, Srbija je uzela 22.5% od kombinovane IT potrošnje osam zemalja iz jadranskog regiona, i bila je tik iznad prosečnih $99 IT potrošnje po glavi za region za celokupnu 2007.

IT oprema činila je 72,8% od ukupne vrednosti IT tržišta u Srbiji u 2007. IT usluge plasirale su se na drugom mestu, sa približno 15,4%, a softver je preuzeo preostalih 11,8%.

IDC očekuje da će IT potrošnja u Srbiji rasti po prosečnoj godišnjoj stopi od 15,3% u toku sledećih pet godina da bi prevzišla $1,50 milijardi u 2012. Očekuje se da će potrošnja softvera rasti najbrže.

„ Nastavkom procesa privatizacije, povećanjem stranog direktnog investiranja („FDI“), i poboljšanjem privrednog razvoja, svi krajnji korisnici povećaće kupovinu računara i opreme,“ rekao je Madai. „Većina kompanija još uvek je u toku razvojnih procesa i pokušavaju da uspostave svoje osnovne informatičke strukture – to znači potencijalni dugoročni razvoj na lokalnom IT tržištu.“

Studija Prognoza Srpskog IT tržišta za period 2008-2012 i učešće isporučilaca u 2007 (IDC #ESQ1Q) predstavlja celokupno IT tržište u Srbiji i predviđa ukupnu IT potrošnju po tehnologijama do 2012. Studija sadrži podatke o veličini tržišta, tržišnom učešću isporučilaca i predviđanje kretanja isporuka za hadver i paketni-softver, kao i za pružanje IT usluga.

Leave a Reply