IT

Akademska Mreža Srbije postala deo Evrope

Akademska Mreža Srbije (AMRES) je među prvim zemljama zapadnog Balkana postala punopravni član GEANT3 zajednice. GEANT3 projekat, finansiran od strane Evropske komisije (Sedmi okvirni program FP7), nastao je kao plod dugogodišnje saradnje 36 evropskih nacionalnih istraživačkih i obrazovnih računarskih mreža u obezbeđivanju vrhunskih komunikacionih servisa za naučnu i akademsku zajednicu. Ukupna vrednost projekta je oko 100 miliona evra tokom četiri godine trajanja. GEANT mreža, jedna od tehnološki najnaprednijih u svetu trenutno povezuje oko 4000 institucija sa preko 40,000,000 krajnjih korisnika – naučnika, profesora i studenata.

“ Uključivanjem u GEANT projekat AMRES mreža će omogućiti svojim korisnicima, a time i celokupnoj akademskoj i naučnoj zajednici u zemlji, blisko povezivanje i potpuniju integraciju sa kolegama u Evropi i lak pristup istraživačkim i obrazovnim materijalima. Savremeni servisi koje pruža GEANT će omogućiti lako formiranje zajedničkih naučnih timova u više zemalja kao i mogući pristup izvorima naučnih informacija, kao što su oni u CERNu na najsavremeniji način,” istakla je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

GEANT projekat u našoj zemlji vodi Univerzitet u Beogradu posredstvom svoje organizacione jedinice Računarskog Centra Univerziteta u Beogradu (RCUB), koji je ujedno i institucija koja koordiniše razvoj AMRES mreže. Inženjeri RCUBa učestvuju u više, ali i vode dve istraživačke i servisne aktivnosti u okviru GEANT projekta što je znak poverenja koje postoji u naše stručnjake u ovom okruženju.

Leave a Reply