IT

Akcijom e-dukacij@ Interent uveden u 3.330 škola u Srbiji

Projekat e-dukacij@, sproveden u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, čini okosnicu našeg odnosa prema razvoju mladih generacija.

Umrežavanje škola omogućava razvoj obrazovanja kroz poboljšanu komunikaciju i saradnju između samih škola, stručnog osoblja i učenika, a time postavlja i temelje za formiranje nacionalne obrazovne mreže. Uvođenjem širokopojasnog Interneta ustanovljena je osnova za unapređenje informatičkog znanja. Internet je, od decembra 2008. godine, do juna 2010. godine, uveden u 3.330 škola u Srbiji. Međutim, to je bila samo polazna tačka akcije.

Drugi, ne manje važan deo, bio je otvoren poziv da se i druge kompanije pridruže akciji i pomognu u opremanju škola računarskom opremom. Na tu poruku Telekoma Srbija da se podstakne uvođenje savremenih nastavnih alatki u školstvo u Srbiji, odazvale su se 54 kompanije, prepoznajući značaj akcije. Uz njihovu podršku, deci se pružila mogućnost da na najlakši mogući način dođu do novih saznanja i tako, jednog dana, postanu stručnjaci koji će predstavljati našu zemlju u najboljem svetlu. Računare i računarsko opremu školama su isporučile sledeće kompanije: Huawei, Lanus, OTP banka, Galeb group, Eunet, Handy, Privredna komora Beograda, Privredna komora Srbije, Informatika, Iritel, MDS, Milšped, Nelt, OSA, Pupin Telecom, ZTE, Ibis instruments, Dunav osiguranje, General promet, Delta holding, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, PTT, Aerodrom, Iritel, Pupin telekom, Comtrade, Auto Čačak, Teri Engineering, Shollex,…

Efekti akcije e-dukacij@ su dugoročni i imaju veliki uticaj na nove generacije koje će ubuduće iz škola izlaziti informatički obrazovane, spremne da odgovore na sve izazove, ali i da postave nove standarde u nauci i funkcionisanju društva uopšte. Isto tako, akcija e-dukacij@ u obzir uzima i samu prirodu informacija kojima deca pristupaju – pristup se kontroliše, kako bi se deca zaštitila od neprimerenog sadržaja.

Telekom Srbija i Ministarstvo prosvete potpisali su protokol o saradnji, 16. decembra 2008. godine, kojim je bilo predviđeno da kompanija uvede Internet priključak u sve osnovne i srednje škole u Srbiji po simboličnoj ceni od 1 dinar mesečno. Ovu veoma značajnu akciju podržalo je i ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, a posebno pokroviteljstvo projektu dao je Boris Tadić, predsednik Republike Srbije.

Leave a Reply