IT

Akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada

Podstaknuta činjenicom da danas elektronski i električni otpad beleže najbrži rast, organizacija AIESEC-a, sa sedištem u Beogradu, je na Fakultetu oragnizacionih nauka (FON), organizovala prikupljanje elektronskog i električnog otpada, a pod nazivom “Open IT”.

Ova akcija je počela 26. oktobra, a trajaće do petka, 9. novembra, a otvorena je za sva pravna I fizička lica koja žele da se Pridruže. Namenski plastični kontejneri koji služe za odlaganje ove vrste otpada namešteni su u dvorištu Fakulteta.

Tona starih mobilnih telefona sadrži metale u vrednosti od 15.000 dolara, objašnjava svrsishodnost akcije Olivera Radovančev iz “BiS Reciklažnog centra” koji je obezbedio namenske kontejnere za ovu amkcij. Naime, u toni starih mobilnih telefona ima oko 6.000 komada ovih uređaja koji sadrže: 3,5 kilograma srebra, 340 grama zlata, 140 grama paladijuma i 130 kilograma bakra. To su sekundarne sirovine koje se mogu ponovo prerađivati, tako da reciklaža istovremeno čuva i štedi prirodne resurse. Otuda su ciljevi ovakvih akcija, sačuvati životnu sredinu, ali i ukazati na neke od potencijalnih mogućnosti privrednog oporavka Srbije. A to reciklaža svakako jeste.

Svi koji imaju rashodovane računare, tastature, skenere, faks mašine, štampače, sitne kuhinjske aparate, usisivače, televizore, monitore… ovaj elektronski i električni otpad mogu odložiti u namenske kontejnere koji se nalaze u dvorištu FON-a, svakog radnog dana, do 9. novembra, od 9 do 19 sati.

One thought on “Akcija prikupljanja elektronskog i električnog otpada

  1. Aca

    И ја сада да чувам кршеве и старудију по кући док се неко не сети да направи акцију прикупљања?

Leave a Reply