IT · Telekomunikacije

Akcionari tužili Deutsche Telekom

U Frankfurtu na Majni u ponedjeljak je započeo mamutski sudski proces malih akcionara protiv Deutsche Telekoma u kome preko 16.000 tužitelja od Telekoma traži obeštećenje zbog gubitka prvobitne vrednosti akcija ove kompanije

“Tadašnja reklamna kampanja Telekoma i današnji odnos prema akcionarima nisu u skladu”, rekao je prilikom otvaranja procesa Andreas Tilp, zastupnik tužitelja.

Deutsche Telekom je, kako nadalje stoji u optužbi, takođe lažno prikazao vrednost svojih nekretnina što je, nakon kasnijeg objavljivanja tačnih brojki, takođe doprinelo vrtoglavom padu vrednosti deonica.

“Telekom je svoje deonice reklamirao kao ‘narodne deonice’ i kao novi oblik penzijskog osiguranja te je ulagače uveravao da se radi o sigurnoj investiciji što je bilo daleko od realnosti”, zaključio je Vilp.

Uprava Deutsche Telekoma se brani protiv optužbi ukazujući na rizike koje sa sobom donosi svako trgovanje deonicama te je tužiteljima predbacio da su delovali iz pohlepe.

“Dioničari su djelovali u tadašnjem ozračju tzv. ‘new economy’ i uvjerenja da se kupnjom dionica može samo obogatiti te nisu mislili na posljedice”, priopćeno je iz vrha Deutsche Telekoma.

Telekom je takođe odbacio mogućnost vansudske nagodbe jer da “to ne bi bilo pošteno” prema milionima deoničara koji nisu podigli tužbu.

Proces bi, prema procenama promatrača, mogao da traje godinama a njegov ishod je neizvestan.

reko 16.000 malih deoničara Deutsche Telekomu, koji je od kraja devedesetih u nekoliko krugova privatizovan, predbacuje da je svoje deonice u prospektima lažno prikazivao kao deonice “sa sigurnom budućnošću” te da je prećutao moguće financijske rizike. Pritom se pre svega cilja na tada već planiranu, a od uprave Telekoma utajenu, kupovinu američke mobilne mreže Voicestream, koja je kasnije Deutsche Telekom dovela u teške finansijske neprilike te višestruko smanjila vrednost deonica.

Leave a Reply