IT

AMD pomaže napredovanje paralelnog računarstva putem OpenCL univerzitetskog paketa

AMD  je danas objavio uvođenje OpenCL™ Univerzitetsog Paketa, kolekcije materijala koja može biti iskorišćena od strane bilo kog univerziteta u svrhu asistencije pri držanju seminara i kurseva u OpenCL programiranju.

Ovim aktom dodatno se ističe AMD-ova posvećenost obrazovnoj zajednici, koja trenutno uključuje nekoliko stratških istraživačkih inicijativa,koje za cilj imaju stvaranje sledeće generacije softverskih programera sa znanjima neophodnim za predvođenje nove ere heterogenog računarstva. OpenCL, jedini ne-svojinski industriski standard danas dostupan za pravo heterogeno računarstvo, olakšava programerima da iskoriste punu računarsku moć i CPU-a i GPU-a kako bi kreirali inovativne aplikacije za živopisna računarska iskustva.

“Kao nekadašnji professor na Vašingron Univerzitetu u Sent Luisu (Washington University in St. Louis), ja čvrsto verujem da je univerzitecko okruženje vitalno za obrazovanje najboljih i najpametnijih umova i njihovo postavljanje na put uspeha,” kaže Mandžu Hegd (Manju Hegde), korporativni potpredsednik, AMD Fusion Iskustvo Programa. “Osiguravajući da je industriski standard poput OpenCL centralni element obrazovnog procesa, mi pomažemo da se PC aplikativni ekosistem stavi u dobre ruke kako bi se u potpunosti iskoristile sve prednosti heterogenog računarstva budućnosti.”

“Učenje studenata efikasnom iskorišćavanju OpenCL standarda podrazumeva ulazak u sve zamršenosti paralelnog programiranja plus podršku za novu klasu heterogenih računarskih uređaja sačinjenih od različitih hardverskih tehnologija,” kaže Dejvid Keli (David Kaeli), professor i pridruženi dekan dodiplomskog programa, Nortistern Univerziteckog Koledža Inžinjerstva ( Northeastern University College of Engineering). “OpenCL Univerzitecki Paket predstavljen od strane AMD-a je jednostavan alat koji nastavnici mogu da iskoriste za brzo uvođenje OpenCL-a u nastavne planove, pomaže im u postizanju balansa između predavanja sintakse jezika i predavanja viših nivoa arhitektue.”

Uključeno u Univerzitecki Paket je 13 predavanih serija obogaćenih instruktorskim i predavačkim beleškama, takođe i primerima koda gde je to neophodno. Da bi se razumeo material kursa nije neophodno napredno poznavanje OpenCL-a; studentima je potrebno samo osnovno poznavanje C/C++ programskog jezika. C/C++ kompajler i OpenCL implementacija (poput AMD APP SDK) su potrebni za uspešno završavanje primera.

OpenCL dobija na akademskoj popularnosti, određen broj univerziteta već nudi slične OpenCL kurseve. Za više informacija o univerzitetima koji trenutno nude OpenCL kurseve, molimo vas posetite OpenCL Zonu ovde. Ako nudite kurs koji bi ste voleli da dodate na listu, to možete učiniti ovde.

Za studente koji su zainteresovani za predstavljanje svojih tehničkih radova na temu heterogenog računarstva, AMD će održati svoj prvi AMD Fusion Programerski Samit od 13. do 16. Juna u Sijetlu, država Vašington. Predlozi mogu biti podneseni do 25. Februara. Učesnici samita će biti uključeni u interaktivne sesije i praktične laboratoriske vežbe kako bi proširili svoje znanje u naprednom CPU i GPU programiranju, i kako bi stekli bolje razumevanje kako softverske aplikacije mogu iskoristiti sve svu snagu paralelnog procesovanja APU-ova, time donoseći super računarske performance u svakodnevne računarske poslove.

Leave a Reply