IT

Američki haker osuđen na 20 godina robije

Kompjuterski eksper Albert Gonzalez osuđen je na 20 godina zatvora u SAD za njegov deo odgovornosti u velikoj krađi brojeva kreditnih i debitnih kartica.

Sudija koji je osudio Alberta Gonzalesa u obrazloženju presude naveo je da je odgovoran za krađu oko 130 miliona kreditnih i debitnih kartica, te da se radi o primeru krađe najveće vrednosti u oblasti kompjuterskog hakovanja u istoriji SAD.

Albert GonzalezGonzales koji je inače nastanjen u Majamiju proglašen je krivim nakon suđenja (u tri slučaja) održanog prošle godine, a optuženi je delo izvršio u saizvršilaštvu sa dvojicom ruskih hakera, koji su do brojeva kreditnih kartica došli preko provale u kompjuterski sistem trgovačkih lanaca prodavnica na malo (preko 250 američkih kompanija uključujući i payment procesore).

U napadima je korišćena tehnika umetanja SQL koda, a napade su izvodili putem računara pod svojom kontrolom smeštenim u različitim američkim saveznim državama te u Litvaniji, Holandiji i Ukrajini.

Nakon uspešno izvedenih napada na ciljane računare su instalirali tzv. backdoor alate kako bi dobili mogućnost kasnijeg pristupa istim. Istraga je pokazala da  su napadači alat korišćen za sprovođenje napada ispitali sa dvadesetak poznatih antivirusnih alata pre nego što su napadi pokrenuti.

Sudija u trećem slučaju na 20 godina dodao je još 1 dan, kako se navodi – zbog toga što je prilikom izvršenja zločina radio sa US Secret Service gde primao čitavih 75 hiljada doalra godišnje.

One thought on “Američki haker osuđen na 20 godina robije

Leave a Reply