kina-sajber-napadi
IT

Amerikanci protiv ograničenja uvoza kineske informacione tehnologije

Predsednik američke Komisije za međunarodnu trgovinu (USCBC) Džon Frizbi se juče pismenim putem obratio članovima oba doma američkog parlamenta. On je izrazio negodovanje zbog toga što su američke vlasti ograničile kupovinu uređaja informacione tehnologije proizvedene u Kini. Frizbi je pozvao članove američkog parlamenta da ne odobre taj nacrt zakona.

kina-sajber-napadi

Američki predsednik Barak Obama je 26. marta odobrio predlog budžeta za ovu godinu, u kojem se nekim američkim institucijama ograničava kupovina uređaja informacione tehnologije, proizvedenih ili sklopljenih u Kini. Ovim ograničenjem nije obuhvaćena kupovina uređaja za koje se smatra da ne mogu naneti štetu bezbednosti na Internetu.

Ograničenje kupovine kineskih uređaja informacione tehnologije odnosi se na Ministarstvo trgovine, Ministarstvo pravde, Američku nacionalnu svemirsku agenciju (NASA) i Nacionalni fond za razvoj nauke i tehnike. Ovo ograničenje traje do 30. septembra, kada se završava fiskalna godina.

Neki stručnjaci smatraju da je američka vlada ovu odluku donela nakon napada kineskih hakera. Kina je u vezi s tim optužbama nekoliko puta reagovala, tvrdeći da su potpuno neosnovane.

Leave a Reply