IT

AP: “Open Source” CIA centar prati društvene mreže

U neimenovanom industrijskom parku u Virdžiniji, CIA prati informacije koje objavljuju korisnici društvenih mreža širom sveta, i to do pet miliona “tvitova” dnevno, piše u petak agencija Ašosijeted pres.

Open Source Center, čije zaposlene analitičari CIA zovu još i “Bibliotekarima osvetnicima” prikuplja i prati informacije koje se objavljuju na Fejsbuku, sajtovima drugih društvenih mreža, novina, tv programa, internet čatova i lokalnih radio stanica van SAD.

Zadatak organizacije je ocenjivanje javnog mnjenja i praćenje značajnih dogadjaja.

Informacije se prikupljaju iz celog sveta, često na izvornom jeziku, i zatim porede sa informacijama koje objavljuju lokalni mediji ili sa presretnutim telefonskim razgovorima.

Rezultati istraživanja prosledjuju se najvišim organima Bele kuće i ulaze u dnevni obaveštajni brifing predsednika Baraka Obame.

Praćenjem aktivnosti na internetu, organizacija je mogla da oceni rasploženje u Pakistanu nakon ubistva Osamu Bin Ladena, kao i da predvidi koja bliskoistočna zemlja je spremna na pobunu.

Na taj način je predvidjen ustanak u Egiptu, jedino nije bilo moguće predvideti njegovo vreme, rekao je agenciji Asošijeted pres direktor centra Dag Nakin, tokom prve posete novinara toj organizaciji.

Leave a Reply