IT

Apple brend vredniji od Google-a

Peter Walshe globalni je direktor kompanije BrandZ koja rangira najvrednije svetske marke. Walshe je nedavno govorio o napretku koji su postigla tržišta u jačanju poslednjih godina: „Kad pogledate proteklih pet godina, od 2006. godine, kad smo započeli sa našim rejtingom, samo su dva „branda“ iz Kine bila među prvih stotinu. Danas, iz Kine, Brazila i Indije te Meksika u prvih stotinu ima 19 „brandova“. Dakle, na te zemlje otpada jedna petina.“ Brazilska naftna kompanija Petrobras je 61., indijska banka ICICI 53., a vodeći kineski pretraživač Interneta, kompanija Baidu – 29.

Stručnjaci kažu da afrička ekonomija brzo raste te da bi u sledećih sedam godina mogla rasti po bržoj stopi od Kine. Afrika ima 60 posto svetskog zemljišta koje nije obrađeno, a obradivo je, te stotinu kompanija čiji je prihod veći od milijardu dolara. Premda među prvih stotinu kompanija nema ni jedne iz Afrike jedno je sigurno – afrička potrošačka baza brzo raste, a korist od toga imaju neke kompanije iz inostranstva.

„Vidimo Afriku kao područje u kojem „brandovi“ dobro posluju. Na primer, banka Standard Chartered vodeća je banka u britanskom vlasništvu, a beleži rast od neverovatnih 45 posto, velikim delom zbog dobrog poslovanja u Africi,” kaže Walshe.

Među prvih stotinu kompanija po vrednosti, jednu trećinu čine tehnološke kompanije. Apple je broj jedan, nakon što je po vrednosti premašio Google koji je bio vodeći svetski brand četiri godine zaredom. Vrednost Apple-a porasla je za čak 84 posto u prošloj godini, na 153 milijarde i 300 miliona dolara. Google je izgubio 2 posto vrednosti koja trenutno iznosi 111 i po milijardi dolara.

Leave a Reply