IT

Apple će po prihodima biti veći od IBM-a i HP-a

Američki tehnološki div Apple mogao bi vrlo brzo nadmašiti IBM i Hewlett Packard po ostvarenim prihodima, zahvaljujući snažnoj potražnji za iPhoneom i iPadom te pratećim mobilnim aplikacijama, smatra čelnik ugledne analitičke kompanije Forrester Research.

Apple je prodao gotovo 15 miliona tablet računara iPad u godinu dana nakon lansiranja, te više od 90 miliona primeraka “pametnog“ telefona iPhonea za 4 godine. Potražnja za tim uređajima podstaknula je tržište mobilnih aplikacija koje korisnicima omogućuju kupovinu, rad, zabavu i obavljanje raznih zadataka u pokretu. To zauzvrat podstiče kupce na vernost Appleovim proizvodima, zbog čega se kompanija nalazi na putu da po veličini prihoda nadmaši IBM i Hewlett Packard, poručio je u razgovoru za agenciju Bloomberg čelnik Forrestera George Colony.

On smatra da će Apple već iduće godine premašiti prihode IBM-a, a godinu nakon toga bit će veći od Hewlett-Packarda.

Uzimajući u obzir sadašnje stope rasta, Colony takođe očekuje da će Apple postati kompanija koja će godišnje ostvarivati prihode veće od 200 milijardi dolara. Apple je inače u fiskalnoj 2010. godini ostvario više od 65 milijardi dolara prihoda, što je rast od 52 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Leave a Reply