IT

Apple: U fabrikama se koristi dečja radna snaga, radi se više nego što je dozvoljeno

Apple je priznao da se u nekim od fabrika u kojima se za kompaniju proizvode računari, iPhone, te iPod uređaji koristi dečja radna snaga.

Iako Apple nije naveo o kojim je febriakam reč i u kojim se zemljama nalaze, pretpostavlja se da  je reč o fabrikama u Kini, odakle dolazi većina Apple proizvoda. Na 24 stranice dugom izveštaju navodi se da su tri fabrike zapošljavale 15-godišnjake iako je zakonski minimum za zapošljavanje u zemljama u kojima se nalaze 16 godina.

U tri fabrike naši su revizori pronašli 11 radnika koji su zaposleni u vreme kad zakonski nisu bili dovoljno stari za zapošljavanje. U vreme revizije ili su prešli zakonski dozvoljenu granicu ili više nisu bili zaposleni u fabrici”, navodi se u Apple izveštaju.

Apple je u svom godišnjem izveštaju naveo i da se u 55 od 102 fabrika nije poštovala Appleova odredba o tome da zaposleni ne smeju raditi više od 60 sati nedeljno, uz napomenu da zakon o radu u Kini kao maksimum definiše 44 radna sata nedeljno. Ovaj izveštaj je samo još jednom dokazao loš položaj radnika u Appleu, kompaniji koja se dosad već mnogo puta našla na udaru kritika zbog maltretiranja. (SEEbiz / Index.hr)

Leave a Reply