IT

Apple u prvom kvartalu ostvario rekordne prihode

Američki kompjuterski div Apple, suočen sa pojačanim nadzorom tržišnog regulatora zbog načina izveštavanja o zdravstvenim problemima legendarnog direktora Stevea Jobsa, izvestio je u sredu o rekordnoj tromesečnoj dobiti i prihodima.

U prvom fiskalnom kvartalu koji se završo 27. decembra Apple je ostvario prihode u visini 10,17 milijardi dolara. To je 5,8 posto više od 9,6 milijardi dolara prihoda ostvarenih u istom razdoblju godinu dana ranije. Neto dobit kompanije istovremeno je ojačala na 1,61 milijardu dolara, ili 1,78 dolara po deonici, sa 1,58 milijardi dolara dobiti, ili 1,76 dolara po deonici, zabeleženih u istome kvartalu godinu dana ranije. Poređenja radi, analitičari su očekivali rast dobiti po deonici od 1,40 dolara, na prihodima od 9,74 milijarde dolara.

Apple je saopštio da su štetni uticaji ekonomskog usporavanja prevladani zahvaljujući snažnoj prodaji mobilnog telefona iPhone i prenosnog računara MacBook. Nakon objave rezultata, vrednost Appleovih deonica skočila je 10 posto, na 91 dolar, u elektronskoj trgovini nakon zatvaranja tržišta u sredu.

Leave a Reply