IT

ASBIS grupa proširuje svoju delatnost i na teritoriju BiH

ASBIS grupa proširuje svoju delatnost i na teritoriju Bosne i Hercegovine kupovinom lokalnog distributera

ASBIS Grupa, vodeći distributer u oblasti hardvera i softvera u EMEA regionu, objavila je vest o proširenju svog poslovanja i na teritoriju Bosne i Hercegovine kupovinom lokalnog distributera IT proizvoda i komponenata, kompanije  MEGATREND d.o.o. Sarajevo.

Odbor direktora kompanije ASBISc Enterprises Plc, preneo je 15. aprila informaciju o zaključenju ugovora o kupovini 80% akcijskog kapitala kompanije  MEGATREND d.o.o. Sarajevo, distributera IT proizvoda i komponenata u Bosni i Hercegovini.

U okviru sporazuma, kompaniji ASBISc Enterprises Plc je omogućeno da otkupi još 10% akcijskog kapitala MEGATREND-a d.o.o. Sarajevo, u naredne dve godine od datuma akvizicije. Preostalih 10% akcijskog kapitala biće distribuirano zaposlenima kompanije MEGATREND d.o.o. Sarajevo.

Alan Mitrović, potpredsednik ASBIS Grupe za jugoistočnu Evropu izneo je: “Sve do sada nismo imali direktnu operativu u Bosni i Hercegovini, mada se prodaja odvijala putem lokalnih reseller-a iz kancelarija u okruženju. Ovo tržište je još uvek malo, fragmentisano, uslovi poslovanja su nejasni, retail tržište je još uvek malo i većina prodaje vrši se na korporativnom nivou. Ipak, potpuno smo uvereni da će se ovo tržište razvijati u godinama koje dolazeiI dostići 100,000 kompjutera u 2010 godini.”

On je dodao, “Izuzetno smo zadovoljni otvaranjem kancelarije u Bosni i Hercegovini, a naš plan je da do 2009. godine ostvarimo prodaju od 20 miliona US dolara. Ne planiramo otvaranje kancelarija u Crnoj Gori i Albaniji u 2008. godini, ali nameravamo da snabdevanje reseller-a u ovim zemljama vršimo putem menadžera prodaje na terenu koji će obezbeđivati prodaju iz ASBIS kancelarija u okruženju.”

MEGATREND d.o.o. Sarajevo je dobro poznat distributer koji je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutan već duže od 10 godina, a distribuirao je brendove HP, IBM, LENOVO, APPLE, MGE, 3COM, ZyXEL, PHILIPS, TOSHIBA and DRAPER. Ova akvizicija kompaniji ASBISc Enterprises Plc obezbeđuje instant pristup novim tržištima kroz postojeću infrastrukturu i bazu kupaca, ali i mogućnošću uvođenja novih vendora u postojeći portfolio.

Admir Bajramović, director prodaje kompanije Megatrend d.o.o. Sarajevo, prokomentarisao je, “Imajući u vidu potrebu naših partnera za efikasnim i efektivnim poboljšanjem poslovanja, želimo da ponovo potvrdimo obavezu Megatrenda za poboljšanjem i unapređenjem naših poslovnih aktivnosti. Partnerstvo u ASBIS Grupi će nam omogućiti da lakše zadovoljimo zahteve rastućeg IT tržište u BiH, proširimo proizvodni program i zadovoljimo zahteve naših kupaca.”

Kupci u Bosni i Hercegovini će takođe imati koristi od povećane selekcije proizvoda i usluga koje nudi ASBIS – Intel, Seagate, AMD, Hitachi GST, Samsung, Kingston, Transcend, Pioneer, Canyon, Prestigio, Sony-NEC-Optiarc, Lite-On, Toshiba notebooks, Dell, Silverstone, Sapphire, Gainward, Asrock i drugi.

MEGATREND d.o.o. Sarajevo ostvario je promet od 8.1 miliona dolara i net profit nakon oporezivanja od 64 hiljade dolara u fuskalnoj godini završenoj 31. decembra 2007. godine.

Leave a Reply