IT

Astra satelit može biti veza sa Srbima koji žive u inostranstvu

Kompanija SES ASTRA i njena najpopularnija orbitalna pozicija u Evropi 19,2E mogu biti veza sa Srbima koji žive u inostranstvu

Untervju sa Martinom Ornass-Kubackim, potpredsednikom i regionalnim direktorom kompanije SES za centralnu i istočnu Evropu

Satelit u orbiti

 

  1. Koje su prednosti vaše satelitske pozicije Astra 19.2 E, pozicije sa koje se prethodnih nekoliko godina emitovao srpski RTS?

 

Orbitalna pozicija ASTRA 19.2 E ja naša glavna evropska pozicija. Ona je „dom” vodećih TV emitera, obuhvatajući i javne servise evropskih zemalja(ZDF/ARD, ORF, France Televisions, TVE, RAI, TVP, BBC World) i DTH platforme. Podaci istraživanja Satellite Monitor za 2013. godinu pokazuju da je preko orbitalne pozicije 19,2E servisirano ukupno 114 miliona TV domaćinstva širom kontinenta . Budući da je ovo najpopularnija satelitska pozicija u celoj Evropi, nameće se kao logični izbor javnim emiterima koji žele da pruže usluge nacionalnim manjinama koje žive van zemlje. SES ASTRA je povećala svoj domet i sada stiže do 291 miliona domaćinstava širom sveta i 151 miliona domaćinstava u Evropi, što je dokazalo jaku poziciju satelitske distribucije.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, zaista je iznenađujuća činjenica da je RTS nedavno odlučio da prekine prenos kanala RTS SAT i Radio Beograd preko pozicije 19,2 E i pređe na 16E (poziciju koja je gotovo nepoznata u Zapadnoj Evropi, gde Srbi žive), što je za posledicu imalo da je gotovo 2 miliona Srba u dijaspori na teritoriji Evrope izgubilo mogućnost da prati RTS kanale. Ukoliko žele da održe vezu sa svojom maticom, oni će sada morati da kupe novu i veću satelitsku antenu (promera min. 80 cm) ali i da plate njeno pozicioniranje na novoj orbitalnoj poziciji. Ovaj potez iznenađuje jer proces premeštanja traje mesecima (a za to vreme je potreban signal na obe orbitalne pozicije, kako bi gledaoci bili obavešteni o promeni). U ovom konkretnom slučaju, ugovor je okončan 31. maja, a prenos nije nastavljen. Moram da kažem da sam po prvi put u svojoj “satelitskoj karijeri”  video ovakvu situaciju.

 

 

  1. Koje su najvažnije pogodnosti satelitskog emitovanja i Ses Astra satelita?


Postoji nekoliko aspekata i pogodnosti koji su ključni za naše krajnje korisnike, ali i za provajdere koji nude sadržaj svojim korisnicima. Emitovanje preko satelita nudi odličan kvalitet slike, pri čemu je ova platforma vodeća na tržištu kada su u pitanju unapređivanje i inovacije.

Druga važna pogodnost satelitske platforme je raznolikost TV i radio sadržaja koji su u ponudi korisnicima i provajderima. Vodeći svetski satelitski operater SES ASTRA preko svoje flote od 56 satelita nudi više od 6.200 kanala, od koji su više od 1.800 HD kanali. Ovo znači da provajderi TV usluga mogu da kreiraju privlačnu ponudu za različite vrste korisnika i domaćinstava koji upotrebljavaju satelit kako bi gledali ogroman broj TV kanala, od kojih je nekoliko stotina njih za korisnike dostupno potpuno besplatno (FTA kanali).

Jedna od glavnih prednosti satelitske platforme je činjenica da ona nudi mnogo širu geografsku pokrivenost, čineći visokokvalitetne TV usluge dostupnim i u takozvanim „belim zonama”, gde kanali koji se emituju zemaljskim putem ne mogu biti dostupni Važno je napomenuti i pouzdanost SES ASTRA satelita kada je u pitanju prostor koji pokrivaju, što je garancija kvalitetne usluge koju naši poslovni partneri mogu da ponude korisnicima.

 

  1. Koje su glavne karakteristike poslovanja kompanije SES, i šta je to što vas izdvaja od konkurencije?

 

Postoji veliki broj razlika između nas i naše konkurencije. Najjednostaviji odgovor bio bi: tehnička izvrsnost, fantastično poslovanje i napredak, broj lansiranih satelita (trenutno raspolažemo sa 56 satelita), broj TV i radio kanala koje distribuiramo što korisnicima pruža veliki izbor kanala itd. Iznajmiti kapacitet na satelitu je jednostavno, ali je važno emitovati preko satelita koji stiže do publike odmah. U ovom delu sveta su najpopularniji sateliti locirani na poziciji 19,2 E, tako da ako u Evropi želite da kanal bude odmah vidljiv, on treba da bude na Astra 19,2E. Međutim, ono što je takođe važno jeste da mi posmatramo naše korisnike kao svoje partnere: ne samo da im obezbeđujemo kapacitet satelitske distribucije, već ih podržavamo u izgradnji sveobuhvatnih rešenja i razvoju njihovog poslovanja. Verujemo da naši partneri zaista cene sve dodatne usluge koje dobijaju uz satelitski kapacitet i da je to razlog što su godinama uz nas.

Važno je da napomenem da naši sateliti distribuiraju najpopularnije javne i privatne evropske kanale, kao i najuspešnije DTH operatere kao što su Sky iz Nemačke, Sky iz Ujedinjenog Kraljevstva, Canal + Group (iz Francuske i iz Španije), Orange, Deutsche Telekom, ORF ili Skylink/CS Link iz Češke Republike i Slovačke.

 

Leave a Reply