siemens
IT

Austrijski ambasador posetio Siemens fabriku u Subotici

Ambasador Austrije u Srbiji, Njegova Ekselencija gospodin dr Johan Ajgner (Johannes Eigner), posetio je danas Siemens-ovu fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici kako bi se bliže upoznao sa poslovanjem ovog industrijskog giganta u Srbiji.

siemens

„Raduje me poseta ambasadora kako bi se, kao i njegovi prethodnici, upoznao sa našim poslovanjem jer je ovo jedan od malobrojnih pogona u svetu koji proizvodi komponente za „zelene“ izvore energije“ izjavio je direktor kompanije Siemens d.o.o. Beograd, gospodin Tihomir Rajlić i dodao da fabrika svakog meseca proizvede više od 150 generatora za vetro-elektrane, a od svog osnivanja do sada proizvela je 14.500.

Siemens-ova fabrika u Subotici ubraja se među deset najvećih izvoznika u Srbiji. Ukupna snaga istaliranih generatora porizvedenih u ovoj fabrici je za 2.5 puta veća od ukupne instalirane snage u celom elektroenergetskom sistemu Srbije. Od ukupog broja vetrogeneratora instaliranih širom Evrope, 24.5 odsto je proizvedeno upravo u Siemens-ovoj fabrici u Subotici.

Osim proizvodnje komponenti za dobijanje energije iz obnovljivih izvora energije, Siemens-ova fabrika je i energetski efikasna. Upotrebom energetski efikasnih mašina postignuta je ušteda od 2 MW, dok su zahvaljujući strogoj kontroli potrošnje vode i toplotne energije ukupni troškovi za energiju smanjeni za 15 do 20 odsto.

Dodatno, 75 odsto industrijskog otpada, koji dolazi kao nusproizvod u proizvodnji, reciklira se. Na ovom primeru se jasno vidi da je i u Srbiji moguće uspešno primeniti princip energetske efikasnosti i postati ekološki odgovorna kompanija, i uz to dobiti dodatni ekonomski efekat koji podstiče razvoj poslovanja.

Leave a Reply