IT

Axis M3011 i Axis M3014 IP kamere za video nadzor

Axis M3011 i Axis M3014 IP kamere za video nadzor predstavljaju pravu inovaciju u svetu video nadzora. Naime, način montaže ovih ip kamera za video nadzor je tako jednostavan, brz i lak da prosto nisam mogao da verujem da nešto takvo postoji. Mada, posle serije Axis M10 ip kamera za video nadzor, imao sam osećaj da posle njih dolaze još bolji modeli.

Axis definitivno opravdava lidersku poziciju u svetu video nadzora a nova linija ip kamera za video nadzor odskače od konkurencije i uliva mi poverenje u njihove proizvode da neće tehnološki zastareti u skorije vreme.

Ove ip kamere za video nadzor su očigledno naslednice starije generacije kamera Axis 209FD i Axis 209MFD jer podsećaju po izgledu na njih. To su diskretne kamere koje se neverovatno lako ugrađuju u spuštene plafone poslovnih prostora, butika, restorana a bogami i ponekih kuća. Kamere su prečnika 9 cm a vire iz plafona samo 3 cm što je najdiskretnija kamera koju sam ja imao prilike da vidim ili da čujem za nju do sada. Ove ip kamere su kao i njihovi prethodnici Axis 209FD i Axis 209MFD PoE ip kamere, što znači da se napajaju preko računarske mreže preko istog kabla kojim prenose i video strim.

Što se tiče rezolucije Axis M3011 je VGA ip kamera za video nadzor, što znači da daje sliku rezolucije 640 x 480 piksela, dok je Axis M3014 megapikselna ip kamera od 1.3 magapiksela.

Obe kamere podržavaju višestruke video strimove koji mogu nezavisno da se podešavaju da strimuju u različitim formatima u isto vreme i da opslužuju korisnike a da pritom ne opada broj slika u sekundi iliti frejmrejt. Broj slika u sekundi kod ovih ip kamera za video nadzor je uobičajenih 25 slika u sekundi i ne predstavlja nikakvo vidno poboljšanje u odnosu na prethodne modele Axis 209 ali ruku na srce nisam imao nikakvih primedbi ni na starije modele.

Ono što je interesantno je to što ove ip kamere za video nadzor sada podržavaju tri različita načina strimovanja video signala a to je pored uobičajenih MJPEG i MPEG4 v2 sada i H.264 kodek koji definitivno približava megapikselni video nadzor realnoj upotrebi i smanjuje troškove skladištenja video materijala.

One thought on “Axis M3011 i Axis M3014 IP kamere za video nadzor

Leave a Reply