IT

Ayrton Senna – Google Doodle posvećen legandarnom F1 vozaču

Kompanija Google je jučerašnji Doodle posvetio  legendarnom brazilskom pilotu  “Formule 1” Ajrtonu Seni, koji je rođen pre 54 godine.

Sena, koji je bio poznat po rizičnim vožnjama, posebno po kiši, nosio je nadimak “Kišni čovek”, a poginuo je 1. maja 1994. u trci za Veliku nagradu San Marina.  Kao mlad takmičio se u kartingu a 1981. godine odlazi u Evropu da se takmiči u britanskoj Formuli Ford 1600 gde je postao šampion u svojoj debitantskoj sezoni. Sledeće godine se takmičio i u britanskoj i u evropskoj Formuli Ford 2000 i pobedio je u obe serije. Takođe je pobedio na prestižnoj trci u Makau. Posle još jedne osvojene titule u Formuli 3, 1983. godine osigurao je svoje mesto u Formuli 1.

 

senna

Rođen je 21. marta 1960. godine u Sao Paulu, tri puta bio je svetski prvak u automobilizmu i tri puta pobednik Formule 1. Vozio je ukupno 161 trku, završio je 108, a pobedio 41 put u Formuli 1. Osvojio je 69 pol pozicija, po čemu je drugi u istoriji, iza Mihaela Šumahera.

Poginuo je na stazi “Imola” u San Marinu, nakon što je izgubio kontrolu nad bolidom u krivini i u velikoj brzini izleteo sa staze. Na trećoj trci za Veliku nagradu San Marina u Imoli 1. maja 1994. godine, inženjeri su za njega spremili modifikovanu letvu volana, koja je navodno trebalo da reši problem. Sena i na ovoj trci osvaja pol poziciju sa vremenom 1:21:548. Zbog pogibije Rolanda Racenbergera dan ranije osećao je veliki pritisak. Svojoj verenici Adrijani Galisteu se žalio da ne želi da učestvuje na ovoj trci, ali naravno, on je bio profesionalac i tako nešto nije mogao da izbegne. Trku je vodio od starta, snažni bolid Beneton Šumahera nije uspevao da mu se približi. Međutim, u sedmom krugu Sena je izleteo sa staze u krivini Tamburelo udarivši u zid brzinom većom od 200 km/h. Iako su ekipe hitne pomoći brzo reagovale i helikopterom je prebačen u Bolonju, ovom slavnom vozaču nije bilo spasa.

Leave a Reply