IT

Badware vreba!

Na mračnoj IT strani, kompjuterski programeri jako sumnjive etičnosti i poštenja stvaraju programe koje nazivamo Trojanski konji, trojanci, virusi, crvi, spyware i slično… svi ti maliciozni programi koji zadiru u našu privatnost, kradu naše lične podatke i često, potajno, u toj raboti zloupotrebljavaju i naše vlastite kompjutere.

Zbirnim nazivom takve programe nazivamo – badware (ili suženije malware). U maniri pravih epova o borbi dobra i zla, neki savremeni junaci udružuju snage upravo protiv badwarea.

Web stranica www.StopBadware.org predstavlja partnerstvo vrhunskih akademskih institucija, čelnika industrije visoke tehnologije, te drugih dobrovoljaca koji su svi odlučni u zaštiti korisnika Interneta od pretnji njihovoj privatnosti o sigurnosti koju izazivaju maliciozni softveri,” kaže Maxim Weinstein, direktor websajta StopBadware.org, Centra za Internet Merkman Univerziteta Harvard.

Badware uključuje software koji može doslovce da pretvori bilo koji kompjuter u kompjuterskog zombija, zarobi ga i koristi ga zatim za slanje spam elektronskih poruka ili, da sa tog ukrade sve lične podatke korisnika tog kompjutera. Neki badware programi instaliraju se znanja i sumnje korisnik, dok se drugi kriju u raznim zabavnim ili korisnim programima, poput onih za instant razmenu poruka. Badware dolazi do kompjutera bilo najčešće putem elektronske pošte ili preko neosigurane internet veze, ali često i preko websajtova koje korisnik poseti.

Ni jedan web sajt nije potpuno siguran od badwarea, ali, kako kaže Weinstein, neke vrste sajtova posebno su riskantne. “To su sajtovi posvećeni pornografiji, ili ilegalnim kopijama softvera, kriminalnom ponašanju … to su sajtovi koji pružaju takve vrste informacija, oni su prirodna meta za napade badwarea.

Web sajt www.StopBadware.org može vam pomoći u tome da saznate što više o websajtovima koji mogu biti izvor takvih ‘zlih’ programa, ali vas može i podučiti da prepoznate jeste li već žrtva. Weinstein kaže da postoje neki znakovi na koje vredi obratiti pažnju. “Naglo usporavanje rada kompjutera – recimo, još juče je radio sasvim normalno, a danas sve ide strašno sporo; zatim, neočekivano i do tada nepostojeće otvaranje prozora pretraživača sa raznim reklamama i to čak i kada niste online. To su prvi znaci. Naravno, mi uvek savetujemo da je bolje sprečiti nego lečiti – prevencija sa dobrim zaštitnim programima lakša je nego otkrivanje badwarea i njegovo uklanjanje.

Websajt www.StopBadware.org nudi i ogromnu datoteku web lokacija koje su se pokazale da su povezane sa badwareom. Ako imate vlastiti websajt, on može biti prekontrolisan pomoću programa na StopBadwareu da nije već zahvaćen nekim badwareom, te da – bez vašeg znanja – već sam ne distribuira badware u korist nečijih kriminalnih interesa.

Leave a Reply