IT

Bazu znanja “Kreativne škole” koristi tek svaki peti nastavnik u Srbiji

Od kako je 2004. godine nastao program “Kreativna škola” koji sprovode Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja i kompanija Majkrosoft, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, veliki broj nastavnika dobio je pomoć za primenu informacionih tehnologija u nastavi.

Baza znanja Kreativne škole, dostupna na portalu www.kreativnaskola.rs, kao skup najboljih inovativnih nastavnih praksi i nastavničkihpriprema za čas u elektronskom obliku, danas sadrži više od 1100 nastavničkih radova i ima više od 19 hiljada korisnika. U praksi, to znači da svaki peti nastavnik u Srbiji koristi Bazu znanja Kreativne škole kako bi unapredio svoju nastavu.

Danas su 8. put po redu, u Medija centru u Beogradu, uručene nagrade za konkurs “Kreativna škola 2011/2012” autorima najboljih radova. Ove godine se na konkurs prijavilo 687 nastavnika, sa 229 radova, od čega je 146 radova uvršćeno u Bazu znanja. Radovi pokrivaju sve oblasti zastupljene u osnovnim i srednjim školama.

“Činjenice, da su za osam godina u realizaciji konkursa „Kreativna škola“ učestvovale 972 osnovne i srednje škole, 5500 nastavnika, 1995 timova, kao i činjenice da njena Baza znanja  sadrži 1166 radova i da je koristi 16 000 nastavnika sa preko 300 000 pristupa, nesumljivo potvrđuju uspešnost saradnje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i kompanije Majkrosoft. Ovo tim pre ako se ima u vidu da su pobednički radovi na konkursima „Kreativna škola“ na Evropskom Forumu kreativnih nastavnika, koje organizuje kompanija Majkrosoft, održanom u Beču u martu 2009. godine osvojio prvu nagradu, a na istom Forumu održanom u Berlinu 2010. godine drugu nagradu.

Uspešnost naših autorskih timova na međunarodnim takmičenjima očito govori da u osnovnom i srednjem obrazovanju imamo izuzetno kvalitetnih nastavnika. Potrebno je naglasiti da svakikonkurs „Kreativna škola“ ima specifičnu temu. Ovaj, čije rezultate danas objavljujemo, bio je posvećen temi podsticanja razvoja kritičkog mišljenja kod učenika. Verujemo da će se trend uspešnosti ovog konkursa u narednim godinama nastaviti, što će svakako doprineti kvalitetnijem obrazovanju u našoj zemlji.“ izjavio je Šćepan Ušćumlić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

 

Ove godine je nagradjeno 12 radova u 4 takmičarske kategorije. Prvu nagradu u kategoriji 1.-4. razred osnovne škole osvojio je rad “Dva lica Dunava”, autorskog tima sastavljenog od nastavnika iz dve škole (OŠ „Šarko Zrenjanin” iz Novog Sada i OŠ „Laza Kostić” iz Kovilja), koji karakteriše interdispciplinarni pristup nastavi i upotreba različitih medijskih elemenata.

Prvu nagradu u kategoriji 5.-8. razred osnovne škole osvojio je rad “Sabiranje i oduzimanje razlomaka”, autorskog tima koji su činili nastavnici iz škola OŠ “Stevan Dukić”Beograd i OŠ “Miroslav Antić” Beograd, koji uvodi nove načine komunikacije između učenika i nastavnika i učeniku približava nove metode sticanja i organizacije znanja.

U kategoriji gimnazija, prva nagrada otišla je u ruke nastavničkog tima iz VI Beogradske gimnazije za rad “Učionica u ogledalu – programiranje na drugačiji način” koji svrisishodno primenjuje širok dijapazon nastavnih metoda i softverskih alata za unapređivanje nastave informatike.

U kategoriji srednjih stručnih i umetničkih škola, prvu nagradu osvojio je rad “New Rechargeable Era” čiji su autori nastavnici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Pančeva. Rad predstavlja interdisciplinarni projekat posvećen zaštiti životne sredine koji ima za cilj da osnaži učenike da preuzmu aktivnu ulogu u lokalnoj zajednici  i globalnom društvu razvijajući kod njih veštine potrebne za život u XXI veku.

„Davne 2004. godine potpisali  smo Memorandum o razumevanju sa predstavnicima Ministarstva prosvete, sa ciljem da podignemo nivo upotrebe informacionih tehnologija u obrazovanju. Kao rezultat, nastao je program Partner u učenju. Ponosni smo što je program  Partner u učenju pomogao mnoge aktivnosti u obrazovnom sistemu Republke Srbije, jedna od najvažnijih je svakako razvoj Baze znanja Kreativne škole, koja predstavljapravi dokaz da u Srbiji imamo kvalitetan obrazovni kadar sposoban da kreira i primenjuje moderne nastavne metode, kao i da se unapređuje primena informacionih tehnologija u našim školama, što je vrlo značajno za kvalitetno obrazovanje naših učenika.” izjavio je je Jugoslav Pirić, direktor Majkrosoft kancelarije u Srbiji.

Inovativni nastavnički radovi koji se nalaze u Bazi znanja javno su dostupni i drugim nastavnicima na  portalu www.kreativnaskola.rs.

2 thoughts on “Bazu znanja “Kreativne škole” koristi tek svaki peti nastavnik u Srbiji

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Kakva je ovo “Baza znanja Kreativne škole, dostupna na portalu http://www.kreativnaskola.rs, kao skup najboljih inovativnih nastavnih praksi i nastavničkihpriprema za čas u elektronskom obliku”? Ako je ovo ” skup najboljih inovativnih nastavnih praksi i nastavničkihpriprema za čas u elektronskom obliku”, onda taj skup najboljih inovativnih nastavnih praksi treba sto pre, bez dvoumljenja odbaciti, i vratiti se tradicionalnoj i klasicnoj nastavnoj praksi, uz eventualnu upotrebu “Vikipedije”, i to prvenstveno na engleskom jeziku.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Naknadno sam na na kraju portala http://www.kreativnaskola.rs/ uocio i sa zadovoljstvom procitao tekst pod naslovom “Критичко мишљење”. Izvinjavam se autoru(ima) ovog teksta koji je u skladu sa nize navedeno temom – pitanjem “Sta je znanje?”:

  POLITIKA (Medju nama)
  Beograd, Makedonska 29

  Postovana redakcijo,

  U tekstu “Sta sve moze WWW” (“Politika”, 11. jun 2012) u pretposlednjem pasusu poslednja recenica glasi: “Postavlja se pitanje da li danas treba da se zna, ili treba da se zna da se nadje na web-u.”

  Odgovor na ovo pitanje nalazi se u sledecem citatu: “Kant je dokazivao da znanje nije kolekcija darova dobijenih preko nasih cula i uskladistenih u nasem duhu kao u muzeju, nego da je, u velikom stepenu rezultat nase sopstvene mentalne aktivnosti; da moramo sebe najaktivnije zaposliti u istrazivanju uporedjivanju, ujedinjavanju, uopstavanju, ako zelimo da dodjemo do znanja.” (Karl. R. Poper, “Otvoreno drustvo i njegovi neprijatelji”, Dvadeset trece poglavlje “Sociologija saznanja”).

  S obzirom na prethodno navedeni citata lako je dokazati da znanje nije kolekcija cinjenica uskladistenih u elektronskim memorijama Interneta.

  Valja napomenuti da je u medjunarodnom standardu ISO/IEC 238-1 (http://www.morepc.ru/informatisation/iso2381-1.html#s01.01.02), znjanje definisano kao organizovano, integrisana kolekcija cinjenica i uopstavanja. Potrebno je takodje primetiti da ovaj termin i njegova definicija nisu, iz nepznatog razloga, preuzeti u srpski standard SRP ISO/IEC 2382-1 (http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/Baza/ISO%20IEC%202382-1.pdf).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 11. jun 2012.

  Veza:Tehnologije: Šta nam omogućavaju tri dupla v (RTS 2, 10. jun 2012)

Leave a Reply