IT

BBC demonstrirao rad botneta preuzimanjem kontrole nad 22 hiljade računara

Medijski servis BBC svesno je preuzela kontrolu nad 22.000 korisničkih računara kako bi demonstrirala sve veću pretnju na Internetu – botnet.

U sklopu programa “Click” koji se bavi novostima u području tehnologije uz pomoć anti-virusne kompanije Prevx, delomično su preuzeli kontrolu nad više hiljada računara upotrebljavajući već postojeći botnet. Botnet su upotrebili kako bi gledaocima pokazali na koji način dobijaju neželjenu poštu u svoje sandučiće.

Inače, botnet je mreža računara koja je nastala tako što su računarski kriminalci zarazili korisničke računare kako bi u nekom trenutku preuzeli kontrolu, te ih koristili za distribuirane denial-of-service napade ili za slanje neželjene elektronske pošte.

Eksperiment je naišao na oštru osudu stručnjaka iz sektora bezbednosti i zaključka kao je BBC prekršio “Computer Misuse Act“. Iz BBC-ja su izjavili da je akcija izvedena profesionalno, te da virus nije pristupao korisničkim ličnim podacima, a po završetku projekta virusi na zaraženim računarima su uništeni.

Leave a Reply