IT

Belgija optužuje Kinesku vladu za sajber špijunažu

Prema izveštajima inostranih medija, Jo Vandeurzen, belgijski Ministar pravde, je izjavio da hakerski napadi na Državnu Upravu Belgije potiču iz Kine i da su najverovatnije naručeni od strane same vlade u Pekingu.

Odvojeno od ove izjave, Karel De Gucht, belgijski Ministar stranih poslova, je saopštio parlamentu da su pre nekoliko nedelja bili suočeni sa sajber špijunažom od stane Kineskih agenata. Špijuniranje se sprovelo putem elektronske pošte koja je nosila u sebi software koji je slao poverljive informacije sa primočevog računara, naručiocu takvog sajber napada.

Sophos-ovi eksperti su izjavili da Belgija nije jedina država koja je bila u fokusu Kineskih hakera.

U septembru 2007, Kineska vojska je bila optužena od strane Roberta Gatesa, američkog sekretara odbrane, za sprovođenje sajber napada na kompjuterski sistem Pentagona. Neimenovani izvor je izjavio za Financial Times da je People’s Liberation Army (PLA) optužena za pokušaj hakerskog napada.

The Guardian je izjavio da je britanska i nemačka vlada takođe bila predmet sličnog napada od stane hakera koji rade za PLA. Pre tri godine, Sophos je objavio izveštaj o tome kako pomoći NISCC (National Infrastructure Security Co-ordination Centre) u analizi Trojanskog konja koji je bio fokusiran na državni i poslovni sektor u Velikoj Britaniji. Većina tog malvera je upravo poticala iz Kine.

Špijunaža između država je stara stotinama godina i bilo bi prosto naivno misliti da država poput Kine, neće iskoristiti prednost kompjutera i Interneta u toj nameri. Jedini problem koji se javlja u ovoj navali međusobnog državnog optuživanja ko je koga hakerisao tj špijunirao i ko je koga “unajmio” u te svrhe, jeste pitanje samog dokazivanja sprovođenja i naručivanja takvih nelegalnih operacija.

Međutim, nije sporno ni to da sama Kina ima veliki uticaj u globalnoj borbi protiv sajber kriminala. Ipak 30,1% svetskog malvera koji inficira web stranice, potiče iz Kine i time je postavlja na drugo mesto (odmah posle SAD-a) ozloglašenih država.

Leave a Reply