IT

BenQ-ov udeo na tržištu projektora u Istočnoj Evropi uvećan za četvrtinu

Projektori sa XGA rezolucijom i sa kratkim dometom podvlače rezultate

Rezultati su zasnovani na nedavno objavljenim brojkama od strane kompanije Futuresource Consulting, koja je vodeća u istraživanju tržišta. BenQ-ov ogranak za Centralnu i Istočnu Evropu (CEE) je nedavno objavio rezultate drugog kvartala za prodaju projektora. Rezultati CEE regiona (osim Rusije) jasno ukazuju na poziciju # 1 u prodaji, pa čak i uvećanje prodaje u odnosu na prvi kvartal u 2009 god. BenQ je postigao poziciju broj jedan u prodaji projektora sa 24.98 %. Naročito su modeli sa XGA rezolucijom i kratkim dometom (udeo na tržištu od 62.62 %) ponovo izneli odlične rezultate u prodaji; prodaja u Hrvatskoj, Poljskoj i Republici Češkoj čvrsto drži vrhunsko mesto. Inače ova tržišta su veoma zahtevna i konkurentska.

Prodaja projektora sa kratkim dometom značajno raste
Projektorima kratkog dometa, oplemenjeni sa vodećom BenQ-ovom tehnologijom kratkog dometa, je potrebno samo polovina od rastojanja za projekciju pune veličine slike nego kao kod tradicionalnih projektora. Ovi projektori kratkog dometa dolaze sa specijalnim asferičnim objektivom koji je precizno proračunat i postavljen za projektovanje velikog ekrana u tesnim prostorima bez ugrožavanja kvaliteta slike. BenQ ima čistu poziciju # 1 sa udelom na tržištu od 62.62% kao jedini prodavač koji nudi širom sveta projektore sa XGA rezolucijom i kratkim dometom u svom portfelju.

“U našim očima obrazovanje vidimo kao ključno tržište i zbog toga smatramo da imamo puno toga da ponudimo učionicama budućnosti – bilo da je u pitanju naša nepobediva cena, naše izvanredne performanse u projekciji ili naše promišljene karakteristike i usluge. Mi imamo široku paletu proizvoda za sve vrste okruženja u prosveti, počev od malih učionica do velikih mesta kao što su slušaonice i sale. A kao DLP brend, obezbeđujemo projektore čija projektovana boja ne slabi i koji su bez filtara! Naši korisnici nemaju šta da brinu o stvarima kao što su održavanje ili zamena filtara, koji u suštini stvaraju povećanje ukupnih troškova u vlasništvu. Prema našoj zamisli, učionice u budućnosti treba da budu zabavne i prijatne za svakoga – ne samo za učenike!” kaže Majk Borze (Mike Borze), generalni direktor BenQ Austrija GmbH, za Centralnu i Istočnu Evropu.

Osvetljaj znači
BenQ je ponovo nadmašio svoje konkurente u drugom kvartalu u 2009 god. u segmentu sa XGA rezolucijom i to u srednjoj klasi sa 3,000 – 4,000 ANSI lumena a u višoj klasi sa 4,000 – 5,000 ANSI lumena.

Radi postizanja vođstva na tržištu prodaje, BenQ je neprekidno izbacivao nove proizvode u zadnjih pola godinu dana radi snabdevanja potrebe kupaca u različitim segmentima tržišta, učvršćujući svoje vođstvo u matičnom sektoru sa linijom visoko kvalitetnih proizvoda. Iako je BenQ nudio modele sa dobrim kvalitetom po prihvatljivoj ceni, da bi održao konkurentnost u segmentu sa najnižom cenom na tržištu, on je sa svojom linijom proizvoda pokrio različita tržišta za javnu zabavu, lično informisanje, mala mesta za sastanke, učionice, mesta za sastanke srednje veličine, javno izlaganje i kućni bioskop.

Glavna tržišta u kratkim crtama

Poljska
• Br. 1 sa udelom na tržištu od 36.79 % (uvećanje od 13 % u odnosu na prvi kvartal 2009 god.)
• SVGA: čisto br. 1 sa udelom na tržištu većim od 50%
• Kratak domet: čisto br. 1 sa udelom na tržištu većim od 79.50 %

Hrvatska
– Br. 1 sa udelom na tržištu od 37 % (uvećanje za više od 10 % u odnosu na prvi kvartal 2009 god.)
– Kratak domet: br. 1 sa udelom na tržištu od 58.06 %

Republika Češka
– Br. 1 sa udelom na tržištu od 27.66 % (uvećanje od 1.81% u odnosu na prvi kvartal 2009 god.)
– Kratak domet: br. 1 sa udelom na tržištu od 38.33 %

Rumunija
– Br. 2 sa udelom na tržištu od 15,23 %
– Kratak domet: jasno br. 1 sa udelom na tržištu od 78.87 %

Mađarska
– Podeljena trenutna pozicija br. 1 (uvećanje od 7% u odnosu na prvi kvartal 2009 god.)
– Kratak domet: jasno br. 1 sa udelom na tržištu od 56.12 %

Udeo na tržištu regiona Centralne i Istočne Evrope

– XGA rezolucija ukupno: jasna pozicija br. 1 sa skoro duplo većom prodajom u odnosu na druge marke
– XGA-M (2500 do 3500 ANSI lumena): daleko br. 1 zahvaljujući odličnoj prodaji modela MP623/624
– XGA-H (4000 do 7000 ANSI lumena): br. 1 sa udelom na tržištu od 21%
– SVGA: jasna pozicija br. 1 sa udelom na tržištu od 33%.
– Kratak domet: jasno br. 1 sa udelom na tržištu od 62.62%

Premda je ukupan kvalitet prodaje/potražnje u regionu Centralne i Istočne Evrope opao u odnosu na prvi kvartal, BenQ i dalje poseduje odličnu reputaciju na tržištu. Ako krajnji korisnik ima potrebu da se odluči za projektor podataka – onda je u većini slučajeva prvi izbor BenQ. Kupci veruju BenQ marki – a to dokazuje takođe i uspešna prisutnost u prosveti.

Septembra/oktobra meseca BenQ će lansirati 14 novih projektora na tržištu Evrope. Određeni novi modeli će poboljšati liniju modela sa kratkim dometom, a BenQ je uveren da će održati odličnu poziciju na tržištu i povećati udeo na tržištu u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply