platan-font
IT

Besplatni ćirilični fontovi

Udruženje „Tipometar“, čiji je jedan od osnivača i Olivera Stojadinović, profesorka pisma na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, uporno izrađuje fontove koji se mogu koristiti u svim medijima. Svi ti ćirilični fontovi su besplatni i do sada ih je sa sajta www.tipometar.org preuzelo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Priređena je nedavno u galeriji Grafički kolektiv i izložba „Ćirilice na poklon“, na kojoj su prikazani primeri korišćenja ovih pisama, a ceo taj višegodišnji projekat je realizovan zahvaljujući Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda, Ministarstvu vera i dijaspore i Ministarstvu kulture.

platan-font

Milorad Simić, dugogodišnji saradnik Instituta za srpski jezik SANU, autor je i finansijer brojnih programa i digitalnih projekata i vlasnik agencije Srbosof. Njegov softver za srpski jezik – Programski paket RAS omogućuje preciznu konverziju između ćiriličkog i latiničkog teksta, a tu je i korektor sa povelikom bazom od 2.300.000 oblika, koji obavlja pravopisno-daktilografsku proveru otkucanog teksta.

Ovaj jedinstven programski paket za profesionalnu obradu teksta i poslovnu prepisku omogućuje svima da, bez straha od grešaka, otkucaju poslovno pismo, naučni rad, knjigu, novinarski tekst… Zahvaljujući ovom paketu, priprema teksta je olakšana i ubrzana i 50 odsto.

Leave a Reply