IT

Bill Gates osnivač Microsofta i dalje najbogatiji amerikanac

Loša ekonomija u Sjedinjenim Državama očito ne šteti najbogatijima. Imovina mega-bogatih – njih 400, prema popisu poslovnog časopisa Forbes – u poslednjih 12 meseci se povećala za 12 posto. Na rang-listi najbogatijih Amerikanaca već 18. godinu za redom vodi Bill Gates, osnivač Microsofta. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 59 milijardi dolara.

Na drugom mestu je investitor Warren Buffet koji raspolaže sa nekih 39 milijardi – što je za 6 milijardi dolara manje nego 2009. Warren Buffet ima nešto manje novca zbog toga što je značajnu svotu – oko 3 milijarde – poklonio u dobrotvorne svrhe, napominje časopis Forbes.

Među prvih deset najbogatijih Amerikanaca je i George Soroš. Najveći je skok na lestvici bogatih prošle godine imao osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, čije je bogatstvo 2010. naraslo za nekih 10 milijardi i 600 miliona dolara – i on je 14. na spisku najbogatijih Amerikanaca. Na 15 mestu su osnivači firme Google, Sergej Brin i Larry Page.

Ukupna imovina 400 najbogatijih Amerikanaca iznosi 1.530 milijardi dolara – što je gotovo jednako bruto nacionalnom proizvodu Kanade.

70 posto najbogatijih Amerikanaca su ‘self-made milijarderi’ – što u prevodu otprilike znači ‘počeli su od ničega.’

Leave a Reply