IT

BitDefender: Nadograđena verzija Downadup crva identifikovana na Internetu

Bitdefenderovi stručnjaci iz Antimalware laboratorija identifikovali su novu verziju Downadup / Conficker crva, koji je sposoban da izbegne detekciju i dezinfekciju korišćenjem dosadašnjih alata za njegovo uklanjanje.
Osim sprečavanja pristupa bilo kojoj antivirusnoj web stranici, kao i trećim stranama koje pružaju usluge online skeniranja i alate za uklanjanje, ovaj nadograđeni maliciozni crv sprečava i pristup na http://bdtools.net, BitDefenderov online repozitorijum za distribuciju alata za dezinfekciju i uklanjanje malwarea.

Nadograđeni BitDefenderovi dezinfekcioni alati od sada su dostupni na domenu www.disinfecttools.com, koja se trenutno ne nalazi na crnoj listi računara zaraženih ovim malicioznim crvom.

„Budući da nova verzija crva blokira pristup na bdtools.net, preporučeni naziv novog domena je www.disinfecttools.com (prema prethodnoj analizi, ovaj domen se ne nalazi na crnoj listi malwarea te joj je pristup neometan)”, izjavio je Viorel Canja, voditelj BitDefender Laboratorije.

Svi BitDefender 2009 proizvodi detektiraju crv kao Win32.Worm.Downadup.Gen i sprečavaju njegovu egzekuciju pre nego što crv stigne da napraviti izmene u operativnom sistemu. Kako bi sigurno surfali webom, BitDefender preporučuje svim korisnicima instalaciju kompletnog anti-malware softverskog rešenja koje je redovno nadograđivano virusnim definicijama.

Leave a Reply