IT

BitDefender: Top deset E-pretnji u oktobru

Trojanci dominiraju listom E-pretnji u oktobru

Glavna pretnja na BitDefenderovoj Top Ten listi je Trojan.Clicker.CM, a najčešće se nalazi skriven na web stranicama koje nude ilegalne aplikacije kao što su crackovi, keygenovi i serijski brojevi za popularne komercijalne softverske aplikacije. Ovaj Trojanac najčešće ima namenu da progurat reklamni sadržaj u web browser korisnika. Trojan.Clicker je prvi na listi e-pretnji sa 9,47 posto detekcija.

Na drugom mestu sa 8.54 posto detekcija je Trojan.AutorunInf.Gen, generički mehanizam za širenje malvera preko pokretnih uređaja kao što su flash driveovi, memorijske kartice ili spoljni tvrdi diskovi. Win32.Worm.Downadup i Win32.TDSS su dve najpoznatije porodice  malvera koje koriste ovaj način za pokretanje novih infekcija.

Win32.Worm.Downadup na trećem je mestu sa 5,29 posto detektovanih infekcija. Još poznat kao Conficker ili Kido, ovaj crv onemogućava pristup web stranicama servera IT sigurnosnih proizvoda. Štaviše, poslednja verzija ovog crva instalira lažni sigurnosni softver na inficirani računar.

Trojan.Wimad nalazi se na četvrtom mestu sa 4,90 posto udela u svim infekcijama. Iskorišćava manje poznatu Microsoft implementiranu karakteristiku za čuvanje usklađenih podatka na digitalnim medijima. Trojanac utiče na rastezljivi format ASF datoteka koji podržava isporučivanje podataka preko velikog broja mreža te se vrlo jednostavno može lokalno reprodukovati. Posebno napravljena ASF datoteka zloupotrebljava karakteristiku koja omogućuva preuzimanje odgovarajućih codeca, te umesto njih instalira Trojance.

Poslednji na listi e-pretnji je Gen:[email protected] sa  1,21 posto detekcija. Ova generička rutina detektuje veliki broj adware aplikacija, a posebno iz NaviPromo porodice.
BitDefenderova lista Top 10 E-pretnji za oktobar  2009. uključuje:

1 Trojan.Clicker.CM 9,47
2 Trojan.AutorunINF.Gen 8,54
3 Win32.Worm.Downadup.Gen 5,29
4 Trojan.Wimad.Gen.1 4,90
5 Exploit.PDF-JS.Gen 4,84
6 Win32.Sality.OG 2,31
7 Trojan.Autorun.AET 2,20
8 Worm.Autorun.VHG 1,49
9 Trojan.Swizzor.6 1,22
10 Gen:[email protected] 1,21
OSTALI 58,53

Leave a Reply