IT

BitDefender: Trojanci vladaju top listom e-pretnji

Banner BitDefenderBitDefender je objavio top listu e-pretnji za maj mesec ove godine. Šest od deset pretnji, uključujući prve tri pozicije zauzeli su Trojanci koji i dalje dominiraju listom sa jednostavnim malwareom koji zloupotrebljava interakciju korisnika.

Trojan.JS.PYV ušao je na deseto mesto liste sa 1,73 posto detekcija. Sledi Trojan.Autorun.AET koji koristi isti način širenja kroz zajedničke mape putem lažne Autorun opcije u Windowsima.

Storm Worm beleži povećanje detekcija te se popeo na osmo mesto liste, ovaj put kao ispuštena komponenta, što znači da se ne širi sam nego putem instalacije drugih e-pretnji, a verovatna svrha mu je preuzimanje „daljinske kontrole“ nad inficiranim računarom.

Polimorfni infektor datoteka zauzeo je šesto šesto u maju. Ovaj virus je opasan i veoma su sretni korisnici koji ga nikada neće „pokupiti” – širi se inficiranjem izvršnih datoteka i zajedničkih mrežnih resursa, a u tom postupku samog sebe prepisuje kako bi izbegao detekciju skeniranjem virusnih definicija.

Jednom kada se ovako inficirana datoteka ili deljeni resursi direktno pokrenu sa „Autorun“ opcijom, virus instalira rootkit na inficiran računar. Rootkit predaje napadaču potpunu kontrolu nad računarom dok virus (što je vrlo neuobičajeno) preuzima ulogu port-skenera koji pokušava da pronađe otvorene UDP portove na nasumično odabranim računarima.

Conficker je iz neobjašnjivih razloga ponovo u uzlaznoj putanji. Popeo se na petu poziciju lestvice sa 3,12 posto infekcija, dok je manji deo njegovog SWF exploit koda koji se pretežno nalazi na malicioznim i zaraženim web stranicama zauzeo četvrtu poziciju sa 4,33 posto detekcija.

Wimad trojan, e-pretnja maskirana kao video player, zauzeo je treće mesto i prvi je Trojanac koji je prešao prag od 5 posto detekcija u maju (5,34 posto).

Trojan.Clicker.CM, već odavno poznati pop-up program, nalazi se na drugoj poziciji sa neverovatnih 9,23 posto detekcija.

Konačno, prvo mesto na BitDefenderovoj listi zauzela je infekcijska tehnika, a ne malware. Autorun.inf eksploatacijski kod može se pronaći u raznim oblicima pretnji kao Conficker ili Sality, a zabeleženo je 9,93 posto njegovih detekcija što ga čini apsolutnim rekorderom na listi pretnji za maj, ali i najraširenijim exploitom uopšte.

1. Trojan.AutorunINF.Gen 9.93
2. Trojan.Clicker.CM 9.23
3. Trojan.Wimad.Gen.1 5.34
4. Exploit.SWF.Gen 4.33
5. Win32.Worm.Downadup.Gen 3.12
6. Win32.Sality.OG 2.25
7. Trojan.Exploit.ANPW 2.17
8. Dropped:Trojan.Peed.Gen 1.9
9. Trojan.Autorun.AET 1.87
10. Trojan.JS.PYV 1.735
Ostali malware 58.13

Leave a Reply