IT

“BLOG OPEN, BLOG CLOSED” – panel o slobodi izražavanja

U okviru tradicionalnog susreta blogera „Blogopen“, koji je ovoga puta bio posvećen slobodi izražavanja, održan je i panel pod nazivom „Blog open, blog closed”, u kome su učestvovali predstavnici internet zajednice, uključujući neke čiji su blogovi rušeni u poslednje vreme, zaštitnik građana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i pravni stručnjaci. Pre diskusije govorili su ambasadori Majkl Davenport i Majkl Kirbi i predstavnica OEBS-a Deniz Jaziđi.

Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji, i Kirbi, američki ambasador u Beogradu, govorili su o različitim konceptima slobode govora i izražavanja u Evropi i SAD, ali su i jedan i drugi naglasili da je sloboda izražavanja fundamentalno pravo na kojem počiva svaki demokratski poredak.

blog

 

Ambasador Kirbi je rekao da se SAD razlikuju od Evrope po tome što se tamo može napisati i da je neko fašista. Ohrabrio je blogere i sve druge da slobodno govore ono o čemu misle, ali i da provere šta pišu, da budu razumni i odgovorni. I njegovo i Davenportovo izlaganje prekinuo je muškarac koji je uzvikivao na engleskom „Oslobodite Asanža, oslobodite Snoudena!” Ambasador Kirbi mu je samo poručio da želi da ga glas dugo služi.

Poverenik Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković rekli su da Srbija po svemu pripada Evropi i da se zalažu za evropski koncept slobode izražavanja. Janković je naglasio da naša prava i slobode prestaju da važe tamo gde su ugrožena tuđa prava i slobode, da se ne može pozivati na ugrožavanje života i bezbednosti drugih, kao ni na nasilnu promenu ustavnog poretka, rat, mržnju.

Leave a Reply