IT

Blu-Ray standard za “zelenije” strane

Rat suprotstavljenih formata na video tržištu okončan je u korist Blu-Ray standarda, koji su zajednički razvili Sony, Samsung, Philips i neke druge kompanije. Jedan američki proizvođač u saveznoj državi Washington prihvatio je novu tehnologiju i vidi joj svetlu budućnost

Prošle godine, Erick Hansen, iz kompanije Blu-Ray Technologies, otvorio je u Spokaneu fabriku za proizvodnju video diskova u dva formata visoke definicije, Blu-ray i HD DVD. Svaki od ta dva formata imao je svoje dobre strane: Toshiba je razvila HD DVD u saradnji sa NEC-om i čitavim nizom holivudskih filmskih studija. Ipak, Blu-ray je imao nešto širu podršku: nakon što su se i najveći prodajni lanci, poput Wal-Marta i Best Buya, odlučili za taj format, Toshiba je odustala od dalje bitke i obustavila razvoj i proizvodnju HD DVD-a. Oba formata kodiraju podatke na diskove visoke gustine koristeći plavo-ljubičasti laser.

Kako kaže Erick Hansen, Blu-ray diskovi sadrže više podataka i brže im se pristupa: “U našoj fabrici, to se opisivalo jednom prigodnom analogijom: ako ste, recimo, bankar i želite da klijentu pružiti novac brže, bez gubitka i bez problema, onda ćete pobediti u ratu sa konkurentskom bankom. Upravo to radi Blu-Ray i zato je svatko ko razume tu tehnologiju znao da će Blu-ray na kraju biti pobednik“.

Hansen je bio pionir u biznisu DVD-ja i još uvek proizvodi i DVD-je i kompakt diskove. Devedesetih godina, njegova fabrika je bila smeštena kraj Los Angelesa, ali, kako kaže, troškovi su bili preveliki, te je 2006. odabrao Spokane, u saveznoj državi Washington, kao sedište svoje nove fabrike. U Spokaneu je jeftinija električna energija, a niža je i cena osiguranja zaposlenih u slučaju povreda na radu. Hansen održava troškove nižima takođe koristeći okolinu, a ne radeći protiv nje – tlo se koristi za hlađenje super-čiste prostorije u kojoj se proizvode diskovi: “Prvo što smo napravili bilo je da super-čistu sobu izgradimo podzemno; napravljena je u podrumu. U kalifornijskoj fabrici, trošili smo oko 20 hiljada dolara mesečno na klimatizaciju. Sada trošimo 300, možda 400 dolara mesečno zahvaljujući tome što smo tu prostoriju izgradili u podrumu gde je temperatura stalnih 18 stepeni celzijusa i gde je lako kontrolisati mikroklimatske uslove“.

Temperatura od 18 stepeni tačno je onakva kakva odgovara procesu proizvodnje diskova. Mašine koje oblikuju diskove stvaraju toplotu koju je Erick Hansen korisno upotrebio za zagrevanje radnih prostorija na prvom, drugom i trećem spratu zgrade. Uz recikliranje toplote kroz zgradu, Hansen prodaje polikarbonatne opiljke od izrade diskova jednom proizvođaču automobila koji od njih proizvodi zadnja svetla. Nove tehnologije otvaraju poslovne prilike za preduzetnike poput njega, kaže Hansen, dodajući da, ako američke kompanije nauče kako da održaju troškove nižim, one mogu da proizvode i kod kuće, umesto preselenja svojih pogona u zemlje poput Kine.

Leave a Reply