zastita-dece
IT

Bolja zaštita dece od zloupotreba putem modernih tehnologija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vanja Vukić i programski direktor kancelarije „Save the children“ Ahmed Pjano ocenili su danas da je saradnja između policije i te organizacije na zavidnom nivou i najavili da će ona u narednom periodu biti dodatno unapređena.
U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je Vukić, u ime MUP-a Srbije, sa navedenom organizacijom potpisao Memorandum o saradnji na uspostavljanju efikasnog sistema zaštite dece od zloupotrebe i iskorišćavanja putem informacionih tehnologija u Republici Srbiji.
zastita-dece

On je objasnio da je potpisivanjem ovog dokumenta uspostavljena saradnja Ministarstva i organizacije „Save the children“, koja će doprineti unapređenju sistema zaštite dece od seksualne zloupotrebe putem modernih tehnologija.

Vukić je najavio da Ministarstvo unutrašnjih poslova u narednom periodu, u cilju prevencije i zaštite dece, planira da ostvari saradnju sa telekomunikacionim operaterima i internet servis provajderima na taj način što će izneti predlog za blokadu identifikovanih sadržaja na internetu koji u sebi sadrže elemente seksualnog zlostavljanja dece i maloletnika.

Prema njegovim rečima, stalna akcija policije „Armagedon“ u narednom periodu će, osim represivnog pristupa, biti preusmerena i na proaktivni pristup kroz edukaciju za bezbedno korišćenje interneta, koja će se sprovoditi u osnovnim i srednjim školama.

Pjano je predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova uručio opremu koja će biti korišćena u izvršenju naredbi istražnih sudija osnovnih i viših sudova, kao i u svrhu pravljenja kompletnih izveštaja o forenzičkoj analizi privremeno oduzetih predmeta korišćenih u izvršenju ovih krivičnih dela.

Na sastanku je bilo reči i o daljem unapređenju edukacije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u ovoj oblasti, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply