IT

Bolje pretraživanje na Fejsbuku?

U Facebook-u su shvatili da korisnici žele da koriste mobilne uređaje kako bi pretraživali sadržaj koji su njihovi Facebook prijatelji objavljivali u prošlosti. I rade na tome. Kompanija je izbacila novu verziju pretraživača za mobilne uređaje koja omogućava pretraživanje po ključnim rečima na profilima prijatelja. Ova vest ne iznenađuje i nije neka novost kada je Facebook u pitanju. Dok je Faceboo-kova poboljšana verzija pretraživača, Graph Search, još bila u povojima, kompanija je najavila da će omogućiti pretraživanje postova i komentara.

Prošlog je januara Facebook počeo da radi na Graph Search pretraživaču za mobilne uređaje pa se pretpostavlja da je ovaj novi test zapravo poslednji u nizu testova Graph Search tima.

Ova mogućnost, iako rezervisana samo za mobilne uređaje, mogla bi da transformše i oglašavanje na Facebook-u. Na primer, ako upišete ‘yoga pants Sally Smith’ jer vas zanima koje je pantalone za jogu vaša prijateljica preporučila prošlog meseca, to bi mogao da bude signal za oglašivače da ste zainteresovani za pantalone za jogu.

Ovo će sigurno izazvati zabrinutost oko privatnosti, iako će Facebook-ovi rezultati pretraživanja uključivati samo one rezultate koji su javni, odnosno rezultate koje su vaši prijatelji objavili kao javne.

Leave a Reply