IT

Bombaški napad sa Waled virusom

Britanska kompanija Sophos, lider na polju IT sigurnosti i kontrole, već danima obaveštava o najnovijoj spam kampanji koja polako pokriva ceo svet. U pitanju je maliciozna spam kampanja koja navodno izveštava o udarnoj vesti o eksploziji bombe u vašem gradu.

SophosLabs je presreo poruke u kojima se na primer navodi da je 18 ljudi poginulo u bombaškom napadu i kojima se nalazio navodni video izveštaj sa Rojtersovog web sajta. U suštini, kompjuterski korisnici koji su bili podstreknuti ovim informacijama i koji su kliknuli na link kako bi videli video izveštaj, bili su preusmereni na web sajt koji je dizajniran sa osnovnom svrhom da zarazi korisnički Windows PC sa malicioznim kodom.

“Ova maliciozna kampanja je široko rasprostranjena u veoma kratkom roku, upravo iz razloga što su hakeri autori ove kampanje upotrebom social inženjeringa uspeli da prezentuju navodni bombaški napad u bilo kom gradu gde se korisnik nalazi, lokalizovano u odnosu na izvor posete. Na taj način su uspeli da se obrate i da prevare veći broj potencijalnih žrtvi.Takođe su koristili logo Rojtersa kako bi bili ubedljiviji u tvrdnji da su legalna informacija,” izjavio je Graham Klulej, viši tehnološki konsultant za Sophos.

“Ukoliko posetite web stranicu iz Južnog Hemptona, Bristola ili Londona, vest će se odnositi na bombaški napad baš u tom gradu. Korisnici treba da obrate pažnju na tekst koji prati ovu vest. Najčešći pokazatelj da se radi o prevari, jeste loša gramatička formulacija teksta, tako da savetujemo da dobro obratite pažnju upravo na to.”

Primer namenjene posete “žrtava” iz Amsterdama:

Waled virus Amsterdam

Email-ovi su uglavnom imali sledeće naslove: “Why did it happen in your city?”, “Take Care!”, ” At least 18 killed in your city”, “I hope you are not in the city now”  i “Are you and your friends in good health?”.

Malicious email containing fake news report

Deo teksta na malicioznom web sajtu je sledeći:

At least 12 people have been killed and more than 40 wounded in a bomb blast near market in Amsterdam. Authorities suggested that the explosion was caused by a "dirty" bomb. Police said the bomb was detonated from close by using electic cables. "It was awful" said the eyewitness about blast that he heard from his shop. "It made the floor shake. So many people were running"

‘At Sophos Anti-Virus je proaktivno detektovao ovu verziju kao Mal/WaledPak-E. Korisnici Sophos email i web gateway proizvoda su zaštićeni ovom prilikom blokiranjem ovog malicioznog URLs

Waled virus Vankuver

Vrh strane

Leave a Reply