IT

Borba protiv cyber-pretnji bitka bez kraja

Cyber-pretnje dolaze na različite načine i – najčešće – prerušene – od naizgled nevinih dodataka email poruka koje ciljaju personalne računare, pa do sofisticiranih, razornih upada u sigurnosne sisteme vladinih ili korporativnih kompjuterskih mreža

korea-cyber--attackAko koristite elektronsku poštu, onda vam se možda već dogodilo da otvorite neki dodatak samo da bi ustanovili da vam se kompjuter ‘zarazio’ virusom. Email je jedan od sve većeg broja načina koje hakeri koriste da bi preuzeli kontrolu nad ličnim kompjuterima.

Uz pomoć virusa ili zloćudnog softvera, hakeri mogu nečiji kompjuter uključiti u takozvanu robotsku mrežu – ‘botnet‘ – koja se daljinski kontroliše i koristi za napade širih razmera.

Randy Vickers je rukovodilac Odseka za hitnu odbranu od kompjuterskih napada pri američkom Ministarstvu za odbranu. On kaže da mnogi kućni kompjuteri jednostavno nemaju odgovarajući sigurnosni softver, ili ga ne obnavljaju redovno sa zaštitama protiv najnovijih zloćudnih softvera: “Dobro znamo da neka tamo bakica nije zločinac, ni haker, ali je njen kompjuter bio kompromitovan i sad je samo još jedan od zombija u nekom botnetu, jedna od vrućih tačaka koju koristi neki zloćudni haker.”

Kompjuterski stručnjaci kažu da jednako brzo kao što tehnologija napreduje tako i hakeri iznalaze načine da ju eksploatišu. Upravo zato je važno održavati sigurnosni softver najsvježijim bez obzira radi li se o kućnim kompjuterima ili vladinim ili korporacijskim mrežnimsistemima. Često se koristi poređenje sa automobilima: sigurnosni pojasevi ugrađeni su tek pre nekoliko desekada, a rani modeli automobila nisu imali ni vetrobran. Ali, kako bi bilo uočeno da nešto predstavlja sigurnosni propust, to bi potom bilo ugrađivano u automobile.

Steve Lukasik, stručnjak za nacionalnu sigurnost koji se bavi scenarijima cyber-napada, kaže da, kad jednom hakeri upadnu u kompjuterski sistem, mogućnosti da rade štetu su neograničene. Lukasik je posebno proučavao mogućnosti napada na infrastrukturu, poput elektrana i elektrodistributivnih mreža: “Srž cyber-napada je uništavanje ili nanošenje štete. Ako želite naneti štetu nekoj zemlji, onda trebate uništiti ili onesposobiti stvari na način da bi njihov popravak potrajao vrlo dugo.”

Jedan video snimak američke vlade o simuliranom napadu hakera na jednu elektrodistributivnu mrežu jasno pokazuje koliko destruktivan može biti takav napad. Na snimku, ogromna turbina prvo počne izbacivati beli dim, onda se zatrese, a, na kraju, kuljanje crnog dima poprati potpuni prestanak rada. Lukasik kaže da pojedinačni takav napad možda i ne bi bio velik problem, ali mnogo njih bi moglo predstavljati katastrofu.

Odbrana kritične infrastrukture, kaže Lukasik, od ključne je važnosti, ali, upozorava, nema jedinstvenog rešenja u borbi protiv cyber-napada. I drugi stručnjaci se slažu da je borba protiv cyber-pretnji bitka bez kraja u kojoj pobeđuje brzina kojom “branioci” drže korak sa napadima i kojom prilagođuju svoju odbranu tim napadima. (voa)

Leave a Reply