IT

Borba protiv kibernetičkog kriminala pravnim sredstvima

Rusija predlaže da se izradi univerzalna konvencija UN za borbu protiv kibernetičkog kriminala. Postojeći dokumenti, između ostalog Saveta Evrope, zastareli su, smatra Moskva, dok nova doktrina može da postane efikasan instrument borbe.
Ideju da se napravi jedinstveni dokument Moskva iznosi odavno. U postojećim konvencijama i ugovorima čak se ni ne pominje terorizam, koji je izašao u prostor Interneta. Za deset godina od dana tragedije u septembru 2001. u SAD metodi terorista su se kardinalno promenili.

Sa uvećanjem broja društvenih mreža i mikroblogova mnogo brže je počela da se širi i teroristička ideologija. Regrutacija živih bombi i prirema samoubica on-lajn ispostavila se više nego jednostavnom. Uvećan je i broj kibernetičkih terorista. Ne treba zaboravljati ni na prevarante koji kradu lične informacije sa Interneta i lako upadaju u sisteme elektronskog plaćanja. Moskva predlaže da se izrade jedinstveni kriterijumi o tome kako da se kažnjavaju takvi i nude ih Moskvi.

U aktualnost inicijative partneri ne sumnjaju, govori direktor Odeljenja za nove opasnosti i pretnje MIP RF Ilja Rogačev. Po njegovim rečima, već je počeo da se formira glosarij za novu konvenciju, gde se objašnjavaju svi pojmovi koji se odnose na kibernetički kriminal. Po rečima diplomate, najveći su problemi u dijalogu sa SAD. Ovo mišljenje deli rukovodilac odeljenja za konkurentsko izviđanje kompanije Dijalog-Nauka Andrej maslovič. Od kako su SAD objavile da zadržavaju pravo da odgovaraju na kibernetičke napade svim dostupnim vojnim sredstvima, političke varijante rešavanja problema postale su prilično aktualne, govori ekspert. Opšta politička odluka o suprotstavljanju kubernetičkim opasnostima sasvim je neophodna, podvlači on.
Pojavila se takva zemlja sa milijardama stanovnika – Internet, gde nema zakona i Amerikanci su prvi počeli da je osvajaju, pokušavajući da uvedu tamo zakonodavstvo, naravno, u svojim interesima. Tu su se umešali NATO i EU, ali ako se uzme gradacija mogućih partnera, Rusiji je mnogo zanimljivije da formira radno polje preko UN, nego preko NATO-a i EU. Pre godinu dana, kada su razgovori na tu temu započinjali, suočavali smo se sa čudovišnim nerazumevanjem na nivou čitavih resora. A sada, kada su se u razradu dokumenata uključile operativne službe, oni pokazuju želju da naprave efikasan istrument. Dopada mi se što se Rusija uključila u taj proces. Druga je stvar što treba biti realan – za sada su to prvi koraci i namera. Jasen dokutrine koja se može položiti u sonovu međunarodnih sporazuma za sada, nažalost, nema.
Rusija će se potruditi da ubedi partnere i posebno SAD u neophodnost skorije izrade koncepcije na predstojećem zasedanju regionalnog foruma za bezbednost ASEAN na nivou ministara inostranih poslova. Krajem nedelje 10 zemalja Jugoistične Azije uz učešće Rusije, SAD, Kine, Indije i niza drugih tihookeanskih država okupiće se na ostrvu Bali radi razmatranja između ostalog i budućnosti međunarodne informacione bezbednosti. (Glas Rusije)

Leave a Reply