Rio de Zeneiro
IT

Brazil računa na Siemensova rešenja za infrastrukturu za buduće mega događaje

Kompanija Siemens primila je porudžbinu u iznosu oko jedne milijarde evra za infrastrukturne objekte u Brazilu, za predstojeće velike sportske događaje. Brazil će biti domaćin Kupa konfederacija 2013, Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016.

 

„Ove značajne sportske manifestacije usmeriće pažnju celog sveta na Brazil. Sa radošću očekujemo uzbudljive igre, snažne emocije i ljude koji će posetiti našu zemlju. Bez obzira da li je reč o saobraćaju, energetici, životnoj sredini, zdravstvu, bezbednosti ili sigurnosti – mi želimo da naša infrastrukturna rešenja doprinesu uspehu događaja. Rešenja koja mi pružamo poboljšaće kvalitet života u Brazilu za buduće naraštaje i pružiti podršku dugoročnom ekonomskom razvoju ove zemlje. Brazil se nalazi na prekretnici ekonomskog razvoja, a ovi značajni događaji će ubrzati infrastrukturne radove, čime će se postaviti temelji za održivi razvoj,“ izjavio je Paulo Stark, generalni direktor Siemensa u Brazilu.

 

Rio de Zeneiro

Rio de Zeneiro

Značajni događaji kao što su šampionat u fudbalu i olimpijske igre predstavljaju katalizatore za ulaganja u infrastrukturu zemalja domaćina. Samo 10-20% tih investicija odlazi na objekte posebno namenjene za taj događaj kao što su stadioni. 80-90% odlazi na infrastrukturu gradova i cele zemlje – na primer, nove ulice, sisteme za upravljanje saobraćajem, aerodrome, metro stanice, bezbednosne i sigurnosne sisteme, stambeni prostor, hotele, sportske objekte, pa čak i nove elektrane.

 

U današnjem svetu, održivost, efikasnost i uticaj na životnu sredinu su takođe važni kriterijumi za odabir kada se planiraju ulaganja u infrastrukturu. U svemu, od stadiona, vodosnabdevanja i snabdevanja energijom do bezbednosti, sigurnosti, zdravstva i saobraćaja, kompanija Siemens daje ključni doprinos nastojanju da se igre u Brazilu odvijaju na održivim i energetski efikasnim temeljima. Kompanija Siemens obezbediće nacionalni stadion Mane Garinča – mesto gde će se održati prva utakmica Kupa konfederacija i sedam utakmica Svetskog prvenstva. Opremljen energetski efikasnim rešenjima za tehnologiju gradnje iz Siemensa, Mane Garinča je prvi stadion na svetu koji stremi ka LEED Platinum kategoriji, koja je najviša kategorija po međunarodnom standardu za ekološku gradnju.

 

U Manausu, glavnom gradu države Amazonas, i jednom od gradova koji će biti domaćini Svetskog prvenstava u fudbalu 2014, Siemens i njegovi partneri trenutno grade UTE Mauá 3 elektrane sa kombinovanim ciklusom. Ovaj objekat će pomoći da se ispune sve veće energetske potrebe uz istovremeno povećanje stabilnosti sistema elektrosnabdevanja. Sa proizvodnim kapacitetom od oko 580 megavata, UTE Mauá 3 će biti jedna od najvećih elektrana na gas u regionu i zameniće veliki broj svojih dizel agregata, koji imaju negativan uticaj na životnu sredinu zbog njihove niske energetske efikasnosti i visokog nivoa emisije izduvnih gasova.

 

Siemens obezbeđuje pametnu tehnologiju koja će ujediniti brazilsku elektroenergetsku mrežu u jedinstveni i pouzdan sistem. Da bi uspostavio pametnu energetsku mrežu brazilski nacionalni operater elektromreže (ONS) dobiće naprednu tehnologiju za praćenje i kontrolu nacionalne mreže za prenos električne energije u realnom vremenu, koja će optimalizovati postojeće resurse u mreži, smanjiti poslovne rashode i učiniti brazilski energetski sistem sigurnijim, fleksibilnijim i efikasnijim. Dakle, Siemensovi sistemi za upravljanje energijom primenjivaće se u operativnim centrima u Braziliji, Florianopolisu, Resfeu i Rio de Žaneiru.

 

Pametne tehnologije iz Siemensa pomažu i u zadovoljavanju potreba za prečišćenom vodom za preko 20 miliona ljudi na široj teritoriji Sao Paola. Siemens je obezbedio softverska rešenja i rešenja za automatizaciju brazilske kompanije za vodoprivredu Sabesp, a zajednički su razvili pametno rešenje koje pomaže da se obezbedi voda za ljude na široj teritoriji Sao Paola.

 

Na najvećem aerodromu u zemlji, „Guarulhos International“  u Sao Paolu, Siemens ugrađuje rešenja za snabdevanja energijom za novi putnički terminal TPS3. Kapacitet aerodroma se masovno proširuje da bi mogao da se nosi sa povećanjem broja putnika u godini kada će se održati Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. Očekuje se da će 2014. kroz aerodrom proći oko 40 miliona ljudi, u poređenju sa oko 33 miliona tokom 2012.

 

Transformatori za aerodrom Sao Paola izrađuju se u Siemensovoj fabrici u Žunđija u blizini Sao Paola. Žunđija je jedan od 14 Siemensovih proizvodnih objekata i sedam centara za istraživanje i razvoj u Brazilu. Kompanija aktivno posluje u ovoj zemlji duže od 140 godina. Sa više od 9.000 zaposlenih, Siemens je za fiskalnu godinu 2012. prijavio prihod od oko 2 milijarde evra u Brazilu.

 

U prošlom veku, Siemens je odigrao ključnu ulogu u modernizaciji Brazila. Polovina energije u ovoj zemlji proizvodi se uz pomoć Siemensovih proizvoda i rešenja. Kompanija isporučuje približno jednu trećinu svih uređaja za imidžing dijagnostiku koji se koriste u zdravstvenom sistemu Brazila. Pošto je otvorio devet novih fabrika i 4.000 novih radnih mesta samo u poslednjih deset godina, Siemens planira da tokom narednih godina raste još više u Brazilu i shodno tome poveća svoje investicije u stvaranju lokalne vrednosti.

Leave a Reply