IT

Britancima ponovo procureli podaci od 3 miliona građana

Britanska vlada u ponedeljak je objavila da je da su ponovo “procurele informacije” o njenim građanima. Ovoga puta  izgubljen je hard disk koji sadrži lične podatke o 3 miliona kandidata za vozačku dozvolu.

Pre nekoliko nedelja britanska vlada priznala je gubitak  još jednog hard diska koji je sadržavao imena i detalje o bankovnim računima oko 25 miliona ljudi, što je gotovo polovinu britanske populacije izložilo mogućim prevarama i krađama identiteta. Opozicija je vladu pozvala na odgovornost zbog najnovijeg gubitka osetljivih podataka o građanima.

Sporni disk nestao je iz američke kompanije koja radi za britansku vladu, a sadrži podatke o imenima i adresama  više od tri miliona kandidata koji su se prijavili za teorijski ispit za polaganje vozačke dozvole u Velikoj Britaniji.

Objavljeno je da nestali disk ne sadrži podatke o bankovnim računima ili detalje o kreditnim karticama. Takođe su u izdvojenom incidentu nestala još dva diska sa detaljima o 7500 motornih vozila i njihovim vlasnicima. Ovi slučajevi diskreditiraju zakone o zaštiti podataka, jer ih ni sama britanska vlada zasad nije uspela provesti delo.

Leave a Reply