ericsson
IT

Broadband i nove tehnologije ključne u regulisanju klimatskih promena

Širokopojasna veza pomoći će svetu da se izbori sa izazovima koje donose klimatske promene zaključak je izveštaja koji je pripremila Broadband komisija za digitalni razvoj.

Izveštaj The Broadband Bridge: Linking ICT with Climate Action sastavila je radna grupa Komisije zadužena za klimatske promene, kojom predsedava direktor kompanije Ericsson Hans Vestberg, i u kojoj se nalaze predstavnici IT industrije, internacionalnih i nevladinih organizacija.

Izveštaj ima za cilj da podigne svest o ključnoj ulozi informacionih i komunikacionih tehnologija, a posebno širokopojasnih mreža u kreiranju ekonomije budućnosti koja stvara manje CO2 emisije. Takođe, jedan od ciljeva je i isticanje značaja javno-privatnih partnerstava koje ubrzavanju promene. Izveštaj se zasniva na intervjuima, studijama slučaja i materijalu koji je pripremilo više od 20 lidera i eksperata u ovoj oblasti.

U izveštaju se nalaze preporuke koje je sastavila Broadband komisija koje bi donosioci odluka i globalni lideri trebalo da primene kako bi se ojačala IKT industrija i širokopojasna konekcija koje će ubrzati proces za stvaranje ekonomije sa manjim CO2 emisijama:

– Usvajanje dugoročne Nacionalne broadband strategije zasnovane na otvorenom tržištu i inovacijama

– Saradnja među ministarstvima i integrisano donošenje odluka kako bi se uskladili klimatski i digitalni ciljevi

–  Identifikacija i uklanjanje regulatornih i zakonskih prepreka koje koče istraživanja i ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu i rešenja koja smanjuju CO2 emisije

–  Kreiranje usklađenih standarda za merenje i izračunavanje uticaja IKT-a na životnu sredinu i pozitivnog uticaja tehnologija na druge sektore

–  Razmena dobrih primera iz prakse i učenje na greškama kako bi se identifikovali činioci uspeha i da bi se omogućio brz razvoj, pogotovo na manje razvijenim tržištima

Peti po redu sastanak Broadband komisije održan je 2. aprila u Ohridu u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Makedonije.

Leave a Reply