IT

Broj napada u kojima su korišćeni finansijski malveri porastao na 28 miliona u 2013.

Prema istraživanju “Finansijske sajber pretnje u 2013.” koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, sajber kriminalci sve više pokušavaju da pristupe onlajn nalozima korisnika. Prošle godine, broj sajber napada koji koriste finansijski malver je porastao na 28.4 miliona, što je 27.6% više nego u 2012.

U programe koji su napravljeni da kradu finansijske podatke spadaju Trojanci, keylogeri i dve relativno nove vrste malvera-prvi krade iz Bitkoin novčanika a drugi skida softver kako bi generisao crypto-valutu.

Kombinovana aktivnost programa čija su meta Bitkoini je postala jedan od glavnih uzroka rasta finansijskih sajber napada u 2013. Još jedan od faktora koji utiče na to jeste otkriće nekoliko opasnih slabih tačaka koje kriminalci koriste u svojim sajber napadima preko popularne Java platforme.

inf_Financial_malware_targets_final

U 2013, programi kompanije Kaspersky Lab su zaštitili 3.8 miliona korisnika od finansijskih napada (što je porast od 18.6% u odnosu na prošlu godinu). Bankarski Trojanci, uključujući i Zbot, Carberp i SpyEye programe, su odgovorni za dve trećine finansijskog malvera. Ipak, u poređenju sa 2012., korišćenje ove vrste malvera je opalo zbog porasta aktivnosti malicioznih programa koji napadaju Bitkoin. Broj keylogera-malicioznih programa koji presreću ukucavanje šifre  takođe u postepenom padu jer sajber kriminalci prelaze sa ovih visoko specijalizovanih programa na Trojance sa velikim brojem funkcija.

Broj finansijskih sajber napada je najveći u Avganistanu, Boliviji, Kamerunu, Mongoliji, Mianmaru, Peruu, Turskoj i Etiopiji, gde je ova vrsta napada odgovorna za više od 12% svih problema sa malverima.

 

 0% – 3% 3% – 6% 6% – 9% 9% – 12% >12%

Procenat korisnika koje je napao finansijski malver među ukupnim brojem korisnika koje je napao malver u 2013.

 

Takođe je bilo dosta aktivnosti kada je reč o mobilnim malverima, sa tendencijom porasta broja mobilnih aplikacija u 2013. koje imaju mogućnost da ukradu novac sa bankovnih računa korisnika. Broj ove vrste napada među onima koje je registrovala kompanija Kaspersky Lab je porastao skoro 20 puta u toku godine. Najveći broj napada je pogodio korisnike Android pametnih telefona.

“Prošle godine je uočen značajan porast broja finansijskih sajber napada, a najveći značaj imaju malveri koji su napravljeni da kradu novac. Popularnost bankarskih Trojanaca i drugih programa koji kradu finansijske podatke je velika zbog činjenice da ih sajber kriminalci koriste kako bi brže zaradili novac. Trenutna situacija je naterala korisnike i finansijske institucije da preduzmu aktivne mere protiv onlajn napada, dok proizvođači bezbednosnih softvera moraju da razviju nove zaštitne programe,” rekao je Sergey Lozhkin, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Kako bi se izborili safinansijskim sajber napadima, programi kompanije Kaspersky Lab za kućne korisnike i mala preduzeća imaju  Safe Money tehnologiju koja štiti podatke korisnika za vreme elektronskog plaćanja i bankarstva.

Kompanijama koje pružaju finansijske onlajn servise svojim klijentima može da pomogne Kaspersky Fraud Prevention platforma. Ona je napravljena da pruži jaku, višeslojnu zaštitu za vreme onlajn transakcija: ima server koji proverava transakcije klijenata kao i aplikacije koje štite računare i mobilne uređaje korisnika.

Malver nije jedini način na koji kriminalci kradu novac: fišing, odnosno kreiranje lažnih kopija sajtova kako bi se došlo do poverljivih podataka korisnika je takođe popularan. U 2013., zaštitni programi kompanije Kaspersky Lab su blokirali više od 330 miliona fišing napada, od čega su u 31.45% slučajeva korišćeni nazivi banaka, sistema za elektronsko plaćanje ili onlajn radnji.

U izveštaju “Finansijski sajber napadi u 2013.” su korišćeni podaci prikupljeni od Kaspersky Security Network učesnika. Kaspersky Security Network je globalna klaud infrastruktura koja brzo obrađuje podatke o napadima sa kojima se korisnici proizvoda kompanije Kaspersky Lab susreću.

Leave a Reply